Galeria Catinca Tăbăcaru anunță în premieră expoziția personală a artistei de origine nigeriano-britanică Ranti Bam. Intitulată Common Ground/Același tărâm, expoziția curatoriată de Raphael Guilbert, se deschide în cadrul unui eveniment de lansare, pe data de 1 septembrie, între orele 18:00-21:00, la adresa galeriei de pe strada Giulești nr. 14. Evenimentul premiră deschide astfel un nou sezon expozițional care va fi celebrat cu un after party psihedelic, întreținut de grupul experimentalist, BRIGHTSIDE.
Trăind între Lagos (Nigeria) și Londra (Marea Britanie), între Africa și Europa, artista realizează cât de importantă este relația omului cu natura și mediul înconjurător, integrând astfel în opera ei sensul culturii yoruba, care aparține grupurilor etnice din Africa de Vest. Cu origini într-unul din ținuturile Yorubaland, în Nigeria (Lagos), Ranti Bam familiarizează publicul european cu un corpus de lucrări pătruns de contextul cultural și socio-politic al popoarelor africane. Astfel că, în cadrul expoziției Common Ground sunt reunite 12 lucrări sculpturale care poartă denumirea religiei Ifá – sursa tradițiilor Santería, Candomblé, Palo, Umbanda, Vodou, etc.
„În cultura yoruba, toate numele au înțelesuri adânci și sunt lipsite de gen. De obicei, numele este ales într-un ceremonial, după cel al buncii sau în relație cu un eveniment imortant. Spre exemplu, numele meu Ramti însemnă în yoruba, a-ți aduce aminte, iar Banti desemnează faptul că „am ceva să-ți amintesc”. Parinților mei le-a plăcut acest nume și mi l-au dat în asociere cu venirea mea pe lume”, declară artista Ranti Bam în exlusivitate pentru artevezi, spunând printre altele, că se simte foarte bine în România, locul unde crede că a mai ajuns „într-o altă viață”.
Dacă numele artistei este conectat la un eveniment cu semnificații adânci, titlul expoziției Common Ground/ Tărâm comun nu se dezice acestui aspect cu ecouri africane. Ba chiar, Catinca Tăbăcaru îi oferă semnificațiile unor evenimente petrecute în Zimbabwe: locul în care a construit acolo alături de partenera sa Raphael Guilbert și Rachel Manasov o rezidență artistică care topește granițele între culturi, mizând pe valorile de umanitate ale grupului CTG fondat de acestea în 2015, în New York: „Titlul expoziției Common Ground este răspunsul la toate asumările oamenilor cu privire la culturala transnațională transgender, transrasială. Îmi aduc aminte cu nostalgie de prima oară când am fost în Zimbabwe și mă așteptam să existe o mare diferență între dorințele, ambițiile și provocările pe care le aveam eu atunci, și ale oamenilor din Zimbabwe. După nici o oră de discuții, mi-am dat seama că și ei împărtășeau acelați valori cu ale mele: so, we have common ground, we don’t have differences”, declară Catinca Tăbăcaru pentru artevezi.
Extinse multimedia cu alte două lucrări foto-video, expoziția reflectă o parte din acțiunile ritualice ale artistei, impregnate de rolul femeii în cultura tradițională dar și de alte aspecte ce țin de paradigma popoarelor africane: sclavie/libertate.
„Opera artistei reflectă pluralitățile istoriei sale personale marcată de viața trăită între Africa și Europa, integrând astfel cultura vizuală și spirituală a două lumi diferite și a modului în care acestea se întâlnesc/ciocnesc astăzi. Noua serie de sculpturi sunt avatare ale corpului. Se predau unei îmbrățișări, subzistă în spațiul dintre literal și metaforic, abstract și figurativ; s-ar putea spune că Bam expune interiorul înaintea exteriorului; spiritul înaintea formei. Lucrările sale ar putea fi vase, vase cu exterior din piele sau asemănătoare epidermei. Imperfecte, ele se încrețesc, crapă, cuprinse și strâmbate de îmbrățișarea lui Bam. Exterioarele acestor vase ascund acumulări de glazură galben-metalică, care luminează interiorul – o sursă sacră, puternică în ciuda deteriorării structurale.
Călătoria continuă a lui Bam în cultura yoruba din Nigeria sa natală dezvăluie aspectele semiotice ale femininului (intimitate, îngrijire, vulnerabilitate, vas conținător) ca fiind vitale în considerarea modului în care relația cu natura poate distruge structurile ideologice. Aici, meșteșugurile sunt abordate ca un antidot pentru violență”, susține curatoarea expoziției Raphael Guilbert, în comunicatul de presă.
||Despre Ranti Bam:
Ranti Bam locuiește și lucrează între Lagos (Nigeria) și Londra (Marea Britanie). După un master obținut la School of Art, Architecture and Design din Londra (The CASS), unde a cercetat prin intermediul design-ului și a culturii vizuale posibilitățile de conștientizare ale omului în ceea privește relația inseparabilă a acestuia cu natura, a primit o diplomă la renumitul curs de ceramică de la City Lit. Ranti Bam a absolvit rezidențiale la Moly Sabata (Sablons), Cite Internationale des Arts (Paris) și EKWC (Ositerwijk). În 2018, a făcut parte din show-ul Silvei Bisi (Galeria Lucrurilor Mici) în cadrul Bienalei de la Dakar OFF. Lucrările ei au fost expuse la New York, Londra, Harare, Miami, Lagos, Paris și Berlin și se află în diferite colecții, inclusiv la The Brooklyn Museum și The V&A.
||Despre Raphael Guilbert:
Raphael Guillbert este curator independent și partener din 2015 al galeriei Catinca Tăbăcaru. Practica sa se focusează pe voci artistice emergente, explorând astfel problemele societății contemporane.
||Despre Catinca Tăbăcaru:
Catinca Tăbăcaru a fondat galeria în 2014 în New York City, unde și-a construit o reputație internațională pentru a descoperi talente unice. În 2015, Tăbăcaru a început să lucreze în Harare, Zimbabwe, împreună cu Rachel Monosov, Raphael Guilbert și numeroși artiști ai galeriei (CTG Collective), iar în 2017, au construit și deschis a doua locație a galeriei în parteneriat cu organizația locală, Dzimbanhete Arts and Culture Interactions.
În 2020, Catinca Tăbăcaru a mutat sediul principal al Galeriei de la New York la București, România .
Experiența itinerantă a galeriei se reflectă în programul internațional care include reprezentarea artiștilor de pe 5 continente, în cadrul unor rezidențe și participări frecvente la bienale internaționale.
Lucrările artiștilor din portofoliul galeriei au fost expuse și achiziționate de muzee și instituții din întreaga lume, precum: Bienala de la Veneția, Dakar, Cairo și Bamako; Muzeul Whitney (New York), Institutul de Artă din Chicago, Muzeul de Artă al Județului Los Angeles (LACMA), Muzeul Block de la Universitatea Northwestern (Illinois), Albright Knox (Buffalo), Muzeul de Artă din New Orleans ( NOMA ), Galeria Națională a Zimbabwe (Harare), Muzeul Național de Artă (București), BOZAR (Bruxelles), Palazzo delle Esposizioni (Roma), Kunsthaus Hamburg și Bundeskunsthalle (Bonn).
Articol de Elena Ghițoiu