Programul de mentorat Shortcuts, inițiat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus la GAEP Gallery în anul 2021 pentru artiștii emergenți, se extinde în anul 2022 cu un nou open call – ACCELERATOR. Echipa de mentori își dorește să atragă artiștii emergenți din diferite centre artistice – puncte importante pe harta culturală a țării ca: București, Timișoara, Cluj, Iași, etc. Inaugurat pe 7 martie cu un open call, programul ACCELERATOR invită artiștii emergenți să-și înscrie proiectele până pe data de 27 martie pe platforma accelerator-mentorat.ro. Programul are la bază un concept de coagulare a comunităților artistice cât și de expunere a artei în spațiul public. Finanțat prin granturi europene, ACCELERATOR se va desfășura într-un format extins începând cu luna mai 2022, până în luna septembrie 2023. Structurat în trei etape, constă într-o sesiune de mentorat, expoziție de grup și proiect de artă în spațiul public.

Cei 10 artiști selectați în urma concursului vor primi acces la resurse pentru producția de lucrări noi, cât și un buget individual, suma totală alocată artiștilor depășind 22.000 de euro: „Dincolo de proiect suntem dispuși să contribuim cu ce putem. Este o oportunitate pentru noi ca să facem lucrurile cât mai bine. Vom încuraja dialogul. Vom miza pe interdisciplinaritate și pe timp de calitate.” Andrei Breahnă (manager cultural și manager proiect ACCELERATOR).

Printre mentorii programului de anul acesta se numără și curatorul sloven Tevž Logar, care a organizat la GAEP, în noiembrie, 2020, prima expoziție cu efect de domino, unde artiștii au fost invitați să selecteze lucrările expuse. În cadrul acestui program, Tevž Logar va vorbi despre valorile care stau la baza unei relații solide dintre un artist și curator.  De asemenea, va fi prezent și Þorlákur Einarsson – directorul galeriei i8 din Islanda – partener în cadrul programului, care va susține un workshop despre sistemul de piață al artei contemporane.

Mentori: Andrei Breahnă – manager cultural (laborator: Piața de artă contemporană și posibilități de finanțare), Ioana Chira – comunicator (laborator: PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice), Þorlákur Einarsson – director galeria i8 (workshop: The System of Contemporary Art), Tevž Logar – curator (laborator: Curatoriere. Relația dintre artist și curator), Ólöf Nordal-artistă (laborator: Artă în spațiul public) și Sigurður Atli Sigurðsson – artist (Laborator: Publicații de artist).

Juriul care va evalua dosarele primite este format din: Andrei Breahnă – manager cultural și manager proiect ACCELERATOR, Andreea Drăghicescu – manager cultural și coordonator program mentorat ACCELERATOR,  Auður Jörundsdóttir – directoare a Centrului de Artă al Islandei, Tevž Logar – curator și Þorlákur Einarsson – director Galeria i8, partenerul proiectului și Olga Lilja Olafsdottir, Manager cultural și fondator galeria Y, Kópavogur, Islanda.

ACCELERATOR este un program finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus. Partenerii programului sunt galeria islandeză i8 și galeria Gaep din București.

 

Ignatio Uriarte, EXPO Sequential Operation, 2022, @GAEP

 

Shortcuts, Andrei Breahnă, sesiune de mentorat, 2021, @GAEP