Expoziția “Studies of gaze” semnată de artistul clujean Răzvan Anton și curtoriată de slovenul Tevž Logar va fi deschisă publicului la vernisajul, care va avea loc joi, 10 septembrie, între orele 18:00-21:00 în spațiul GAEP, de pe strada Plantelor, nr. 50 din București. 

Lucrările lui Răzvan Anton recuperează și interepetează vizual o parte semnificativă a vieții culturale din perioada regimului comunist, regăsită în  arhivele Minerva, sub forma unor materiale de presă valoroase realizate de fotojurnaliști ai vremii.

O serie de heliografii extinse multimedia devin obiect de reflexie și motiv expozițional pentru curatorul sloven, Tevž Logar:

“Sunt doua aspecte care m-au atras foarte mult la artist: în primul rând, îmi place cum lucrează cu arhiva și abordarea lui este ancorată în arta contemporană. Pe de altă parte este foarte interesantă relația pe care o are cu imaginile de arhivă găsite: nu își însușește doar imaginile arhivate cât și mediul de expresie în sine. 

Sunt întotdeauna provocat de practici care pun sub semnul întrebării ideea mediului de exprimare. Mă intrigă și mă amuză faptul că lucrările artistului, la prima vedere,  par foarte clasice; însă există o dorință constantă de a aborda prezentul…și îmi place ideea că fotografiile lui cu expunere lentă la soare sunt schimbătoare, nu sunt fixe, deci au această idee inerentă că ar putea dispărea într-o zi.”

 

Răzvan Anton, Fading Study, positive, 2020, pix albastru pe hârtie perforată, 84 x 90 cm

 

Prezentare GAEP:

„Lucrările, la care artistul se referă cu termenul generic de „studii”, explorează actul de a privi pornind de la reprezentări ale artei, așa cum se regăsesc ele în Arhiva de Fotografie de Presă Minerva.

 În ultimii cinci ani, Răzvan Anton a dezvoltat o cercetare vizuală pornind de la această arhivă ce conține imagini realizate între 1965 și 1993 de fotojurnaliștii de la ziarele clujene Făclia și Igazság. Variate din punct de vedere tematic, fotografiile documentează, printre altele, ateliere de artiști, sculpturi din spații publice și propuneri de monumente de for public. Asemenea reprezentări ale artei sunt cele care i-au atras lui Anton atenția în perioada recentă și constituie punctul de plecare pentru lucrările sale din ultimul an, investigări ale actului de a privi prin prisma conceptului de „the gaze” (le regard în original) dezvoltat de Jacques Lacan.

 <<Sursa fotografică îi oferă lui Anton ocazia de a lucra cu interpretarea privirii (the gaze), printr-o sumă de motive simbolizând acțiuni politice ale indivizilor sau ale societății în ansamblu”, spune Tevž Logar, curatorul expoziției. „Din punct de vedere formal, Studies of Gaze reflectă preocuparea artistului ca practica lui să nu fie bazată pe o anumită metodologie, ci pe un proces care integrează privitul și învățatul și care este legat nu de o tehnică anume, ci de ideea de durată, de legăturile cu noile tehnologii și de posibilitățile deschise de acestea în ceea ce privește reproductibilitatea și manipularea. Mergând dincolo de aspectele formale, putem defini expoziția ca un comentariu personal al lui Anton asupra arhivelor și, în consecință, asupra patrimoniului cultural al României comuniste și asupra importanței memoriei în conturarea unui viitor posibil.>>

 

Răzvan Anton, portret de Roland Váczi

 

Heliografii:

Răzvan Anton, Fading Study (Family), negative, 2020, blue ball pen on perforated paper, 84 x 90 cm.

Prin heliografiile sale („fading studies”), Anton captează și înregistrează lumina soarelui și timpul. Începe prin a hașura cât mai dens colile de hârtie cu un pix albastru, apoi recurge la pozitivul fotografiei de arhivă imprimat pe o folie transparentă, îl suprapune peste suprafața hașurată și lasă colile în lumina soarelui, pe ferestrele atelierului său. Acest proces de developare lentă durează câteva săptămâni, în funcție de anotimp și intensitatea luminii.

Videouri:

Pornind, de asemenea, de la fotografii de arhivă, videourile („reflective studies”) captează într-un mod poetic, cu ajutorul unor oglinzi gravate, mișcarea crengilor de copac în fața ferestrei atelierului artistului. Pentru el, această mișcare subtilă este legată de iluzia formării imaginilor și de presupusa obiectivitate a fotografiei.

 Răzvan Anton, Reflective Study (March) / negative, 2020, video loop with sound, duration: 1’39”

 Expoziția Studies of Gaze se desfășoară în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte și cu sprijinul COS Corporate Office Solutions, Signify și KLG România.

 Scurtă biografie:

Răzvan Anton (n. 1980, trăiește și lucrează în Cluj) a absolvit un master în desen la Camberwell College of Arts din Londra, după studii de licență și master la Universitatea de Artă și Design din Cluj. Din 2010 predă la aceeași Universitate. La Gaep (ex-Eastwards Prospectus) a avut o primă expoziție personală, Mnemonics, în 2015, iar ulterior a fost prezent în expozițiile de grup ‘Seeing Ourselves Sensing’ (2017) și Objects in the Mirror Are Closer Than They Appear (2018). A mai expus recent la: Motorenhalle/riesa efau (Dresda), Politecnico di Milano, Galleria del Progetto (Milano), ElectroPutere Gallery (Craiova), MAGMA (Sfântu Gheorghe), Walk and Talk Art Festival (Azore), École européenne supérieure de l’image (Poitiers) și The University of the Arts (Philadelphia). A fost artist în rezidență la MuseumsQuartier din Viena (2018) și la Casa de lângă Sinagogă, Mediaș, în cadrul proiectului TRACES/Absence as Heritage (2016-2018). În 2015 a publicat cartea de artist 20 Ways to Load Guns (editată de Ciprian Mureșan și Corina Bucea.