The sale of the night’s biggest lot, Georges Seurat’s Les Poseuses, Ensemble (Petite version) (1888), at Christie’s evening auction of works from the collection of Paul Allen in New York, Courtesy Christie’s Images Ltd. 2022

 

Anul 2022 s-a încheiat cu un record remarcabil pentru lumea licitațiilor de artă. Opere celebre semnate de artiști consacrați – iconuri care au marcat traseul istoriei artei moderne și contemporane, au stabilit sume record de peste sute de milioane de dolari pâna la peste 1 miliard de dolari. Iată cele mai bine vândute 10 tablouri, potrivit site-ului ArtNews.com tranzacționate la cele mai mari case de licitație din lume precum: Christie’s New York, Sotheby’s și Phillips Hong Kong. 

În mai, portretul serigrafic al lui Marilyn Monroe (1964) semnat de Andy Warhol a făcut istorie când a fost vândut la un preț record de 195 de milioane de dolari (inclusiv taxe) la Christie’s New York. Rezultatul a făcut-o cea mai scumpă lucrare a unui artist din secolul al XX-lea vândută vreodată într-o licitație publică. Achiziționat de dealerul de artă Larry Gagosian, tabloul, Shot Sage Blue Marilyn (1964), se bazează pe o fotografie de presă din filmul noir Niagara al lui Monroe din 1953. Imaginea este una pe care Warhol a folosit-o în mod repetat în practica sa până în ultimul moment marcat de moartea artistului în 1987. Ea derivă din seria de portrete ale artistului intitulată „Shot Marilyn”.

 

Andy Warhol’s Shot Sage Blue Marilyn, 1964, @Anthony Behar

 

Un alt record a fost înregistrat în luna mai la Christie’s de lucrarea Les Poseuses, Ensemble (versiunea Petite) de Georges Seurat, care provine din colecția de artă în valoare de 1,5 miliarde de dolari a lui Paul Allen și care a obținut cel mai mare preț în general. Tabloul care înfățișează trei femei nud în prim plan, a fost realizat între 1888 și 1890. Prețul final pentru tablou cu taxele cumpărătorului a fost de 149 de milioane de dolari – depășind estimarea inițială de 100 de milioane de dolari. A fost una dintre cele cinci lucrări din colecția de artă a co-fondatorului Microsoft care au atins valoarea de referință de 100 de milioane de dolari.

 

Georges Seurat’s Les Poseuses, Ensemble (Petite version), 1888, @Christie’s

 

Le Violon d’Ingres (1924) de Man Ray, o imagine celebră, s-a vândut cu 12,4 milioane de dolari la Christie’s în februarie. Provenind dintr-o colecție de artă suprarealistă, lucrare reprezintă cea mai scumpă fotografie scoasă vreodată la licitație. Fotografia a obținut un preț de 10,5 milioane de dolari, pentru ca apoi să fie adjudecată de un ofertant la telefon pentru mult peste estimarea inițială de 7 milioane de dolari. Totalul a depășit de trei ori prețul public anterior obținut pentru o fotografie – stabilit în 2011, când peisajul Rhein II al lui Andreas Gursky din 1999 s-a vândut la Christie’s pentru 4,3 milioane de dolari. Vânzarea a depășit, de asemenea, recordul anterior pentru o fotografie de Man Ray stabilită în 2017, când o ediție timpurie a lui Noire et Blanche (1926) s-a vândut cu 3 milioane de dolari în timpul unei licitații din Paris organizată la Christie’s.

 

Man Ray’s Violon d’Ingres, 1924, @Christie’s

 

Revenind la Paul Allen, co-fondatorul Microsoft, unul dintre cei mai mari colecționari de artă din lume, putem menționa că în timpul vânzării colecției sale, în noiembrie, au fost stabilite nu mai puțin de 20 de recorduri de preț în care autorii acestora au reușit să surprindă publicul. Astfel, pânza din 1980 a artistului american Andrew Wyeth, Day Dream a fost printre lucrările care au depășit cu mult reperele de preț declanșând o luptă între specialiștii Christie’s cu sediul în Asia și Coasta de Vest a SUA. Concurența a împins  prețul de adjudecare la 20 de milioane de dolari – de zece ori mai mult decât așteptările de 2 milioane de dolari. Prețul final de 23,3 milioane de dolari a dublat prețul de referință anterior de 10,4 milioane de dolari stabilit în 2007 la Christie’s pentru vânzarea unui alt tablou al lui Wyeth, Ericksons (1973).

 

Andrew Wyeth’s Day Dream, 1980

 

The Night Watcher (2018), un tablou melancolic al regretatului artist canadian Matthew Wong, înfățișează, ca multe dintre lucrările sale, personajul singular și solitar – în mijlocul unor peisaje naturale. Aparține unui corp de lucrări apreciat de critici, finalizat înainte de sinuciderea artistului în 2019. Atenția post-humică asupra pictorului, care a fost comparat cu Henri Matisse și alte figuri impresioniste, a condus la noi repere de preț în circuitul licitațiilor de la data respectivă. Recordurile artistului au scăzut de două ori în 2022, însă în mai, Christie’s a vândut Green Room (2017) pentru 5,3 milioane de dolari, în timp ce The Night Watcher (2015) a fost vândut în timpul licitației de la Sotheby’s „Now”, dedicată tinerelor talente în ascensiune. Acolo, pictura lui Wong s-a vândut cu 6 milioane de dolari cu taxele cumpărătorului. Rezultatul a fost de trei ori mai mare decât estimarea de 1,5 milioane de dolari.

 

Matthew Wong’s The Night Watcher, 2018

 

Noi recorduri au fost stabilite rapid anul acesta, când lucrările deținute în colecții private timp de mulți ani au reapărut. Una dintre ele a fost lucrarea din 1984 a Barbarei Kruger, Untitled (My face is your fortune), o lucrare care prezintă formatul semnăturii artistei: fotografii alb-negru însușite, suprapuse cu fraze criptice. A reapărut după mai bine de 15 ani, dintr-o colecție privată, în timpul unei vânzări la ‘o seară de artă contemporană’ din New York la Sotheby’s, unde șeful de vânzări private al casei, David Schrader, a capturat oferta câștigătoare pentru clientul său. A ajuns la 1,25 milioane de dolari, cu un preț final de 1,6 milioane de dolari, față de o estimare de 600.000 de dolari. Rezultatul a depășit recordul anterior al artistului stabilit la Christie’s anul trecut, când Untitled (Your Manias Become Science), din 1981, s-a vândut cu 1,2 milioane de dolari.

 

Barbara Kruger’s Untitled (My face is your fortune), 1984

 

Atenția asupra operei lui Salman Toor a crescut de la primul sondaj instituțional al artistului în SUA, la Muzeul Whitney, în 2020. Pictura sa, care a fost titlul publicitar al expoziției, Four Friends (2019) și care înfățișează un grup de bărbați reuniți sub o paletă de verde fluorescent a ajuns la vânzare în luna noiembrie. Oferită în timpul unei vânzări de seară la New York la Sotheby’s, aceasta a fost vândută unui ofertant la telefon cu un specialist din Londra pentru 1,6 milioane de dolari (cu taxele incluse). Cifra a fost de peste trei ori mai mare decât estimarea propriu-zisă de 300.000 de dolari și a stabilit un nou record pentru artist.

 

Salman Toor’s Four Friends, 2019

 

Una dintre lucrările care a atras atenția la licitațiile din ultimul an aparține Mariei Berrío, o artistă născută în Bogotá, și mutată apoi în Brooklyn. Inspirat din folclor, aceast tablou a fost prezentat în februarie 2022, la un stand solo la ediția Frieze din Los Angeles, prezentat de Victoria Miro, unde aproape că a fost vândut înainte de deschiderea publică a târgului. În urma hype-ului, un nou record de licitație pentru artistă a fost stabilit atunci când lucrarea ei, intitulată He Loves Me, He Loves Me Not (2015) a fost vândută la Phillips în noiembrie. Lucrarea, o scenă plină de flori în care trei femei par să plutească pe tulpini de flori, a fost vândută în timpul unei ‘vânzări de seară de artă contemporană’, după ce ofertanții veniți din Londra și New York au concurat pentru ea. A mers la un preț final de 1,6 milioane de dolari (inclusiv taxe). Rezultatul a fost mai mult de trei ori estimat de 500.000 de dolari. Și se pare că atracția artistului se întinde și mai mult. Cu doar câteva zile înainte la Sotheby’s, Berrío s-a numărat pe lista artiștilor solicitați, inclusiv Nicholas Party, Salman Toor și Cecily Brown, pentru a participa la licitații semnificative din Asia.

 

María Berrío’s He Loves Me, He Loves Me Not, 2015

 

Execută în 2019, lucrarea actuală din seria „Intersection of Color” a lui Reggie Burrows Hodges a fost printre cele mai importante vânzări ale anului pentru Phillips. Lucrarea a fost expusă la prezentarea artistului din 2020, numită Reggie Burrows Hodges: Intersection of Color, la Maine’s Press Hotel. Un an mai târziu, lucrarea sa, cu fior cinematografic” (Hilton Als) a apărut pentru prima dată la licitație. De atunci, atenția  asupra artistului a crescut. În timpul unei ‘vânzări de seară de artă contemporană’ organizată la Phillips la  New York în luna mai din 2022, ofertele pentru lucrare au depășit așteptările de 200.000 de dolari. În cele din urmă, lucrarea s-a vândut pentru un preț final de 730.800 de dolari, de peste trei ori prețul de pornire stabilit de specialiștii Phillips. Prețul a depășit recordul anterior de licitație al lui Burrows Hodges, stabilit cu doar o săptămână înainte la Christie’s, când un alt exemplar din aceeași serie s-a vândut pentru 705.600 de dolari.

 

Reggie Burrows Hodges, Intersection of Color: Suite, 2019

 

Anul 2022 s-a dovedit a fi o provocare pentru licitațiile organizate în Hong Kong, care au avut mult de suferit din cauza restricțiilor impuse de contextul pandemic. Din acest motiv și cifrele anuale în creștere  au scăzut în ultima vreme – o situație care totuși nu a împiedicat artiști contemporani să strălucească în mijlocul crizei. La vânzarea de seară organizată de Phillips la Hong Kong în luna decembrie, Michaela YearwoodDan’s What’s the Use in Yearning din 2021 a stabilit un nou record când s-a vândut cu echivalentul a 387.677 dolari, de aproximativ zece ori mai mult decât estimarea inițială de 32.000 de dolari. Aceasta arată că interesul pentru acest artist este în continuă creștere, după ce a depășit recordul anterior cu suma de 239.400 de lire sterline (250.000 de dolari) stabilit cu două luni înainte, în octombrie 2022.

 

Michaela Yearwood-Dan’s What’s the Use in Yearning, 2021

 

Leonard Ancuța este poet, producător TV și redactor de știri. Scrie de mic copil, iar primul debut îl are de la vârsta de 14 ani, în Radio România Tineret. Din 1999 lucrează pentru Mediafax, Ziarul Financiar, Business Standard, etc. Cel mai recent roman al autorului este Sindromul Irukandji, un thriller romantic, disponibil în Librăriile Cărturești.