Ecovideoperformanceul YAGORIA, al colectivului PLASTIC Art Performance, a fost selectat în cadrul celei de-a treia ediții INTERNATIONAL ECOPERFORMANCE FESTIVAL.

Festivalul este organizat și curatoriat de către Taanteatro, compania în cadrul căreia a fost teoretizat și dezvoltat ecoperformanceul ca practică artistică performativă începând cu anii 1990.
YAGORIA, creația realizată de către PLASTIC Art Performance Collective se numără printre cele 26 de ecovideoperformance-uri internaționale alese pentru această ediție, din rândul a 216 lucrări trimise de artiști din 40 de țări. Inspirat din practici tradiționale ritualice performate în spațiul balcanic documentate în timpul proiectului – obiceiuri cu măști, obiceiuri de protecție, practici de comuniune cu elementele naturii – ecovideoperformanceul are o importantă componentă de conștientizare. Acesta semnalează asupra pierderii legăturilor cu mediul natural în societatea contemporană și nevoia protejării acestuia de intervențiile abuzive.

 

 

Creatorii YAGORIA sunt: Alina Tofan (direcție artistică, ecoperformer), Maria Mora, Răzvan Omotă, Aigul Cheosep (performeri), Gabriel Durlan (Cinematografie / DOP), Alexandru Claudiu Maxim (editor video), Răzvan Leucea (colorizare), Manuela Marchiș / Pilestra (sound-art), GCV & Ecaterina Colasîz (costume design).

Festivalul va avea loc online, pe platforma www.ecoperformance.art.br, bucurându-se în această ediție și de prezența publicului la proiecțiile din Cine Satyros Bijou, São Paulo – Brasil, în perioada 1-4 iunie 2023. Din juriu fac parte nume din scena artei contemporane braziliene și internaționale: Maura Baiocchi (regizoare, curatoare, ecoperformer – prima teoreticiană a ecoperformanceului), Monica Cristina Bernardes (curatoare și producătoare), Jorge Ndlozy (curator), Wolfgang Pannek (director de producție).
Colectivul de artiști români nu este la prima participare în cadrul acestui festival. În 2021, ASPHYXIA a fost prezentată la prima ediție.

 

PLASTIC Art Performance Collective, inițiat în cadrul Asociației Macaia de Georgiana Vlahbei (director de programe, antropolog, artist vizual) și Alina Tofan (concept director, project manager, ecoperformer), introduce acest concept în România din 2020. Colectivul e singurul grup care activează în plan național dezvoltând această practică artistică printr-o armătură teoretică și o metodologie proprie, în legătură directă cu fondatorii curentului artistic.