Lucia Ghegu, artista care a lansat în această vară o instalație de zmeie în Constanța, invită Publicul din Cluj Napoca vineri, 25 august 2023, ora 10.30, să o însoțească în performance-ul lucrării „Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces”. Lucrarea care  face parte din etapa de artă în spațiul public a programului de  Mentorat și producție pentru artiști emergenți, constă într-o minge din cretă care va fi rostogolită prin oraș până când se va dezintegra. Urma performance-ului rămâne ca o operă de artă efemeră care a fost influențată de contextul și condițiile întâlnite pe parcurs și servește drept martor tăcut al modului în care interacționăm cu spațiile publice.

La ora 10.30, artista va porni pe traseu cu mingea de cretă, din centrul orașului Cluj-Napoca, strada Mihail Kogălniceanu, apoi, acompaniată de public, ea va rula mingea spre cartierul Gheorgheni.

 

„Pot spune că etapa de artă în spațiul public din cadrul programului Accelerator este un salt în necunoscut. Împreună cu artiștii și echipa de proiect, am decis să activăm comunități din mai multe orașe decât stabilisem inițial, tocmai pentru a avea ocazia de a studia și interacționa cu audiențe din zone geografice diferite. Așa cum știm, culturile regionale din România sunt distincte și puternice. Pentru proiect și pentru Asociația Culturală Eastwards Prospectus este important să cunoaștem publicul, să creăm punți și să avem un dialog cultural permanent prin proiecte artă contemporană cu un discurs artistic articulat și ancorat în comunitate.” – Andrei Breahnă, project manager Accelerator și președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus.

 

 

Lucrarea „Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces” este inițiativa artistei Mariei Mandea, ca idee și concept, iar programul Accelerator a creat cadrul cel mai potrivit pentru implementare în echipă, prin implicarea efectivă a artistelor Ana Maria Szöllösi, Roberta Curcă și Lucia Ghegu.
Artista Lucia Ghegu a mai prezentat o lucrare de artă în spațiul public la Constanța, pe 29 iulie, și anume instalația de zmaie „On the Same Line”.

După ce a studiat inginerie, grafică și design industrial, Lucia Ghegu a obținut o bursă de cercetare la „Accademia di România din Roma” (2018-2020), în cadrul căreia a dezvoltat un proiect artistic privind impactul migrației postcomuniste asupra românilor care locuiesc în Italia. În lucrările sale recente, care includ atât desene de dimensiuni mari, instalații de lumini, precum și obiecte aflate la granița dintre sculptură și design de produs, ea este interesată de spațiul arhitectural, mobilitatea înțeleasă ca fluiditate, migrație, comunitate, identitate, tensiune constantă între așteptări și realitate, dar și de estetica imaginii. Lucia alege frecvent desenul ca soluție contrară tendinței de hiper tehnologizare, ca o notă rapidă și spontană ce mediază trecerea de la idee la obiect și documentează procesul.
Cluj Napoca este cel de-al treilea și ultimul performance al lucrării, primul având loc in Timișoara în luna iulie, iar al doilea in București la începutul lunii august 2023.

 

On the Same Line, Constanța 2023, Lucia Ghegu, foto cu amabilitatea @gaep

 

Despre Accelerator: 

Finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik, Islanda, Accelerator este primul și cel mai complex mentorat pentru artiștii emergenți care propune tinerilor artiști o abordare strategică asupra carierelor lor.
Accelerator abordează trei paliere: cunoștințele și experiența specialiștilor naționali și internaționali în domeniul artei contemporane, oferite în cadrul etapei de mentorat derulate în 2022, resursele pentru producția de lucrări noi și spațiile de expunere. Expoziția de la Gaep a fost primul astfel de spațiu, celelalte fiind proiectele de artă în spațiul public pe care le prezentăm acum în București, Timișoara, Constanța, Cluj-Napoca și Oltenița.

Despre Asociația Culturală Eastwords Prospectus Prospectus (ACEP): 

Înființată de peste 7 ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), promovează, prin proiecte culturale sau educative, arta contemporană la nivel național și internațional. Prin seria de programe ACCELERATOR, ACEP susține artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor lor oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile locale și din străinătate. De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană.
ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 30 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii interesați de arta contemporană. Astfel, prin programele implementate de ACEP, arta contribuie la dezvoltarea individuală și colectivă – făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.

 

Accelerator a demarat pe 1 octombrie 2021 și se va derula pe parcursul a 24 de luni, până pe 30 septembrie 2023. Bugetul proiectului este 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).
Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).*

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.