Expo view, courtesy of @kulterra

Galeria Kulterra găzduiește în premieră expoziția solo a artistei Teona Toderel, ”I’m like a drop of water on a rock”. Alcătuită din 23 de picturi inspirate de mediul umed, expoziția cu „averse de ploaie” poate fi vizitată până pe data de 9 octombrie, la adresa galeriei de pe Str. Știrbei Vodă 104 – 106, București.

Prezentă cu lucrări în două dintre expozițiile anterioare ale galeriei (Equinox și Kaleidoskop) artista atrage privirile publicului prin modul în care aceasta reușește să redea umezeala în lucrările ei:

“Apa în lucrările mele poate fi atât  pretextul cât și subiectul, depinde de cine privește. Ploaia poate fi privită ca un filtru și ca un simbol al purificării. O conectare cu sinele. Totodată, apa poate fi o purificare a spațiului urban uneori modificat „agresiv” de comercializare, de exemplu”, declară artista Teona Toderel pentru artevezi.

La vernisajul expoziției, care a avut loc pe data de 15 septembrie, publicul a fost invitat să pătrundă într-un mediu senzorial extins sonor.  Peisajele urbane ale artistei căpătau astfel sensul unor fereste peste care se scurgeau firicele de apă. Pătrunși în imaginarul artistei, galeria ținea locul unui adăpost pe timp de ploaie, iar privitorul putea fi transportat astfel  în interiorul unor încăperi cu ferestre largi de unde era provocat să privească mai departe, prin șiroaiele de apă.

 

Expo view, courtesy of @kulterra

 

“Lucrările Teonei Toderel ne plasează în spatele unor ferestre, de fapt, tablourile se substituie unor ferestre prin care privim lumea zugrăvită de artistă. O lume peste care a plouat sau peste care abia începe se plouă, în timp ce noi ne aflăm la adăpost, în ”interior”. Evident, acel interior este orice spațiu în care ne aflăm în momentul în care contemplăm oricare dintre aceste lucrări, dar – mai ales – el este propriul nostru interior. Noi înșine devenim un spațiu din care contemplăm, în siguranță, prin ”ferestrele” Teonei Toderel, lumile (sau fragmentele de lume) prin care ea ne ajută să călătorim.”(fragment preluat din comunicat)

 

Expo view, courtesy of @kulterra

Despre artistă:

Teona TODEREL (n.1992, Alba-Iulia, Romania) A terminat Liceul de Artă din Târgu-Mureș, specializare – pictură (2011), a studiat la Universitatea de Artă și Design, Cluj – Napoca (2011 – 2014), pe care a absolvit-o ca șefă de promoție, perioadă în care a studiat cu bursă Erasmus la Dokuz Eylül Üniveristesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Buca/Izmir, Turcia (2013-2014) A urmat un Masterat, în cadrul Universității de Artă și Design, Cluj-Napoca; secția pictură (2017 – 2018). Din 2019 este studentă a facultății UAT, secția “scenografie și eveniment artistic”, anul 3.

A avut expoziții în Izmir (Turcia), în Cluj-Npoca și Târgu-Mureș. Lucrările ei figurează în colecții private din SUA, Canada, Norvegia, Spania, Italia, Germania sau Belgia.

 

De la stânga la dreapta, Teona Todorel (artistă) și Olga Vintaniuc (manager)

 

Teona Todorel, 2022, courtesy of @kulterra

Articol de Elena Ghițoiu