Asociația Culturală Eastwards Prospectus anunță vernisajul expoziției de grup Back to Where It All Began, care va avea loc pe 10 februarie la Gaep Gallery din București, strada Plantelor 50, începând cu ora 18.00.

Expoziția curatoriată de Tevž Logar, se deschide publicului în cadrul programului ACCELERATOR. Mentorat și Producție pentru Artiștii Emergenți – strategie dezvoltată de Asociația Culturală Eastwards Prospectus în anul 2022, în premieră, actualmente în România.

Cei 10 artiști emergenți care fac parte din program – Andrei Arion, Flaviu Cacoveanu, Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Mihaela Hudrea, Alina Ion, Maria Mandea, Delia A. Prodan, Stanca Soare, Ana Maria Szöllösi – sunt protagoniștii expoziției, cu lucrări care investighează, prin mijloace diferite, problematici ale societății contemporane.

Expoziția marchează cea de a doua etapă a programului Accelerator. Mentorat și Producție pentru Artiști Emergenți după stagiul de mentorat finalizat anul trecut și reprezintă un corolar care integrează într-o manieră expresivă inedită cunoștințele acumulate de cei 10 artiști emergenți în urma interacțiunii cu mentori consacrați la nivel național și internațional.

„În loc de o temă sau un subiect, conceptul expoziției este ancorat în specificul structural al programului. Pe durata celor doi ani de desfășurare, Accelerator funcționează ca o platformă unde ideile, cunoștințele și experiențele profesionale sunt împărtășite și discutate. Pornind de la această realitate și de la dorința de a evita o expoziție „clasică” de grup, care ar tinde să ilustreze un anumit discurs curatorial, prezentarea se concentrează pe producțiile noi ale celor zece participanți.” – descrie Tevž Logar nucleul în jurul căruia gravitează expoziția

Prin cele trei etape planificate de-a lungul celor 18 luni – mentorat, expoziție de grup și proiecte de artă în spațiul public – încă de la început, Accelerator și-a propus angrenarea artiștilor emergenții într-o experiență cu potențial de transformare semnificativă a carierelor lor.

„În acord cu nota de imprevizibilitate pe care mediul artistic în sine o presupune, înțelesurile contrastante și relațiile formale dintre lucrări conturează expoziția ca o entitate multistratificată, compozită și ambiguă, care își chestionează propriul fundament. Dar există o zonă în care cele zece practici artistice se întâlnesc într-un mod profund, nu prin asemănările lor formale sau conceptuale și nu de dragul ilustrării unei teme. Este vorba despre agentivitatea lor în reflectarea relațiilor din societate.” – concluzionează curatorul, referindu-se la sensul practicilor artistice expuse.

 

Alina Ion, days, 2023, digital print on wallpaper, 38 strips, 3.7 x 240 cm each (detaliu)

 

Flaviu Cacoveanu, Untitled (Orange), 2023, C-print, 50 x 90 cm

 

Programul Accelerator este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) în parteneriat cu galeria i8 și galeria Gaep.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

***

Asociația Culturală Eastwards Prospectus promovează arta contemporană la nivel național și internațional prin expoziții și proiecte culturale sau educative desfășurate împreună cu parteneri cheie din sfera culturală. În cei 7 ani de la înființare, ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 30 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii, interesați de arta contemporană.

***

Credite foto: Gaep Gallery, expoziția Back to Where It All Began din cadrul programului Accelerator. Mentorat și Producție pentru Artiști Emergenți

Parteneri media: ArTeVezi, Curatorial, igloo, The Institute, IQads, RFI România, RRI, Zeppelin.

 

Autor: Elena Ghițoiu