Pe 29 aprilie, la Muzeul din Moscova, avea loc un opening show al expoziției: „Confort și Rațiune. Fragmente din viața artistică a Moscovei în anii 90.” Expoziția a fost deschisă publicului timp de o lună și a avut ca scop reconstruirea vieții artistice din prima decadă post-sovietică, desfășurată la Moscova – într-unul din cele mai importante centre culturale rusești.
Expoziția a cuprins peste 200 de lucrări, obiecte de artă originale, care au marcat epoca de tranziție; excepție făcând anumite instalații care au fost recreate în conformitate cu desenele originale din anii respectivi.
Structurată pe două capitole, expoziția a marcat două zone distincte și conexe: spațiul confortului, unde erau amplasate lucrările de artă ale artiștilor și spațiul rațiunii, unde puteai să vezi artefactele vieții artistice din anii ‘90-fotografii, postere, invitații și cataloage.
După căderea Zidului Berlin și a Cortinei de Fier- evenimete, care au condus la declanșarea revoluțiilor din ’89; sistemul socialist se prăbușește. Astfel, rezistența artiștilor la regimul sovietic din anii trecuți urma să defuleze apoi, în spațiul public. Ne întâlnim aici cu grupări formate underground, care par să se coaguleze mai bine în anii de tranziție către capitalism.
Odată cu „topirea” graniței dintre est și vest, și respectiv a trecerii de la socialism la noua eră capitalistă; schimbarea stilistică de la realismul socialist (oficial), iar în opoziție a conceptualismului moscovit (neoficial), la arta cu influențe vestice, era inevitabilă. Toate aceste transformări au marcat un punct de cotitură în limbajul artistic local; moment istoric care a declanșat interesul curatorilor pentru deschiderea unei noi expoziții: „Confort și rațiune. Fragmente din viața artistică a Moscovei în anii 90.”
Protagoniștii expoziției au stat la baza unor grupări artistice importante și au contribuit la formarea conceptualismului romantic – curent local, cu tentă lirică, format sub presiunea sistemului socialist. Enumerăm doar pe cele care au participat în cadrul expoziției: “Inspection”, Medical Hermeneutics „,” Cloud Commission „,” Russia „,” TARTu „,” FenSo „,” Fourth Height „.
Fenomenul ‘grupist’ al vremii este explicat de curatoarea expoziției Daria Tishkova într-un interviu acordat echipei artevezi: “Odată cu slăbirea puterii socialiste, instituțiile sociale au fost zguduite (…) Și în acel timp instabil, artiștii au început să-și creeze propriile grupuri, poate ca un mecanism de înlocuire. A fost parțial parodic, ca „Noua Academie”, parțial terapeutic, precum „Hermeneutica medicală de inspecție”. În orice caz, socialismul a influențat coagularea grupurilor artistice prin căderea sa”, declară curatoarea expoziției, Daria Tishkova, în interviul acordat pentru artevezi.
Absența activităților artistice în spațiul public, a publicațiilor și a pieței de artă au dus la dezvoltarea unui conceptualism cu caracter profund literar; iar în cadrul expoziției au putut fi văzute inclusiv cărți de artist, un gen caracteristic conceptualismului moscovit, care îmbină imaginea cu textul în cărți-obiect.
Expoziția ne-a prezentat prin imagini și concept curatorial cabinetul de curiozități al primei decade, care aparține culturii ruse; muzeul fiind pare-se, după declarația Dariei Tishkova pentru artevezi, singura instituție capabilă să valorifice o astfel de expoziție:
„Statutul muzeului face posibilă identificarea mai precisă a firelor de legătură dintre trecut și prezent. De asemenea, Moscova a fost centrul vieții artistice din acei ani, așa că Muzeul Moscovei pare a fi o alegere simbolică.”
Întrebată ce evenimente artistice pregătește pentru următoarea perioadă, curatoarea Daria Tishkova ne-a răspuns că urmează să fie implicată într-un alt proiect important, în cadrul festivalului Art – „Ovrag” din Nizhniy Novgorod. Aici va curatoria școala de street photography și expoziția unui fotograf rus celebru, Dmitry Markov.