Ar putea fi inteligența artificială curator?

Mauvaise Alphabet, Jorgge Menna Barreto, 2021, Screenshot oferit de Bienala Liverpool

Whitney Museum of American Art explorează această posibilitate pe site-ul său. Mai mulți artiști s-au folosit de date ale edițiilor anterioare ale Bienalei Whitney, cât și de cele ale Bienalei din Liverpool pentru a învăța un program de inteligență artificială cum să construiască un obiect curatorial.

În urma experimentului au rezultat 64 posibile variante de texte curatoriale și liste cu artiști, fiecare cu o descriere generată de program. Experiența în sine este una amețitoare; similară cu doom scrolling-ul (adică trecerea în neștire, absentă, de la un video la altul pe diferite aplicații) așa și site-ul poartă privitorul de la un posibil univers la altul. La prima vedere, vizitatorii paginii sunt întâmpinați de un cerc alb-negru similar modelului pe care în mod normal îl asociem cu hipnoza. Câteva rotițe plutesc pe ecran și fiecare dintre ele deschide vizitatorului o nouă variantă curatorială. Pe lângă vizualele de fundal specifice fiecărui univers, muzica este și ea aleasă separat pentru fiecare pagină. Totuși, pare că există un numitor comun pentru cele 64 de lumi, și anume estetica digitală a anilor ’90 și 2000, susținută și de melodiile iconice erelor respective cum ar fi Ice Ice Baby de Vanilla Ice sau Poker Face de Lady Gaga.

 

Ubermorgen, Leonardo Impett, and Joasia Krysa, The Next Biennial Should Be Curated by a Machine (2021). Screenshot oferit de Whitney Museum of American Art, New York

Pentru Artnet News, Christiane Paul, curatorul adjunct de artă digitală al muzeului Whitney, a spus că inteligența artificială „Folosește descrierile expozițiilor anterioare, document cu date demografice și toate materialele pe care le aveam disponibile în baza de date; Atât de multe dintre ele (n.r variantele curatoriale create de AI) sunt interesante în abordările lor. Îmi place genul acesta de amestec absurd. ”

Câțiva dintre artiștii care s-au unit pentru realizarea proiectului sunt Ubermorgan, Leonardo Impett și curatorul Joasia Krysa; aceștia sunt artiștii reali implicați în experiment, căci, în universurile imaginate de inteligenta artificială au luat naștere și artiști închipuiți, formați dintr-un amalgam de informații ale celor reali. Potrivit Artnet News, bienala 32, de exemplu, are varii artiști cu nume și prenume similare cum ar fi Lilijana Lieurance, Lilijana Gitlewski sau Lilijana Tucknott.


Ubermorgen, Leonardo Impett, and Joasia Krysa, The Next Biennial Should Be Curated by a Machine (2021), Screenshot oferit de Whitney Museum of American Art, New York

Deocamdată Bienala Whitney nu plănuiește să aibă niciun eveniment real curatoriat de inteligența artificială, însă evoluția rapidă a acestei tehnologii și eficiența cu care se poate ocupa de aspectele logistice ale unui eveniment amplu, nu exclude cel puțin o colaborare între curatorii reali și cei virtuali. 


Autoare: Ana Spânu

Previous
Previous

Ecuator Nocturn de Nona Inescu: A doua expoziție individuală în România a artistei, deschisă la Galeria Catinca Tabacaru din București 

Next
Next

Sebastian Stan a obținut Globului de Aur și prima sa nominalizare la Oscar