Programul Accelerator își continuă acțiunile în spațiul public și ajunge în Iași, unde artista Ioana Rusu invită publicul pe 27 octombrie, la ora 16.00, în Gara Iași, Nord, să vadă lucrarea de artă  intitulată „Ce încape într-o valiză”.

Lucrarea este o instalație publică temporară, amplasată într-o gară aglomerată, un loc frecventat de un număr mare de călători. Inspirată de spiritul călătoriilor cu trenul și de ocazia de a cunoaște oameni noi, instalația creează un „dulap” de curiozități în miniatură.

Artista a umplut dulapul cu obiecte personale, invitând vizitatorii să își împărtășească propriile experiențe și să creeze o narațiune colectivă. Această lucrare explorează conexiunea dintre călătoriile personale și contextul mai larg al gării, imaginând un dialog între poveștile individuale și realitatea mai largă a infrastructurii în mișcare.
Acest proiect de artă în spațiul public este cel de-al treilea din această ediție a Acceleratorului. Remintim că prima lucrare a fost prezentată la Baia Mare, pe 22 septembrie, de căre artista Roxana Morar, iar a doua lucrare, de către artista Dumitrița Răzlog, pe 5 octombrie la Năvodari.
Artiștii Albert Kaan și Mihai Savin își vor prezenta lucrările în următoarea perioadă, iar proiectul urmează să fie încheiat în luna noiembrie 2024.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus și a început în luna aprilie 2024.

***
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Despre ACEP:
Înființată de peste 8 ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), promovează, prin proiecte culturale sau educative, arta contemporană la nivel național și internațional. Prin seria de programe ACCELERATOR, ACEP susține artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor lor, oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile locale și din străinătate. De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană.
Concret, Asociația Culturală Eastwards Prospectus a derulat 3 ediții ale programului Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți, cu finanțare din surse publice diverse, iar proiectul Accelerator curent este cel cu numărul patru.

ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 35 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă, 25 la număr, și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii interesați de arta contemporană. Astfel, prin programele implementate de ACEP, arta contribuie la dezvoltarea individuală și colectivă – făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.