Cu prilejul aniversării de 250 de ani a inventorului tehnicii litografiei Alois Senefelder (1771-1834), atelierul Dou Printstudio din Ankara a decis să ne trezească curiozitatea cu evenimente multiple ce readuc tehnica la gustul zilei. Dou Printstudio, unicul atelier independent de litografie din Turcia, va organiza primul eveniment ”Litho Days in Turkey” care începe cu expoziția „Letter to a friend” pe data de 5 Noiembrie, în Ka Atölye, Ankara : un omagiu adresat lui Alois Senefelder cu litografii contemporane create de 10 artiști din Turcia și Norvegia. Evenimentele “Litho Days in Turkey” inspirate de manifestarea omonimă din München, unde se află mormântul lui Alois Senefelder, vor urma de aproape expoziția în zilele de 6, 13 și 20 noiembrie.

Cofondat în 2020 de maestrul tipar Doğu Gündoğu și de coordonatoarea de proiect și comunicare media Naz Önen, tânărul atelier a luat viață din dorința de a împărtăși litografia cu cei dornici să o practice. În intenția de a colabora cu artiști contemporani interesați să învețe și să folosească tehnica, cei doi au gândit atelierul într-un pur spirit de mentorship colaborativ, astfel ei și-au pus la dispoziție competențele tehnice unice. Dou Printstudio s-a deschis sub imboldul lui Doğu Gündogu, care a moștenit pasiunea pentru print de la tatăl său, proprietar al unui atelier offset. Doğu a experimentat tehnici fotografice alternative, ca cianotipul, gravura și fotogravura, înainte să fie absorbit de litografie. Dou Printstudio este un loc de creație și de expoziții deschis de doi pasionați. Cei doi au adoptat responsabilitatea de a transpune pas cu pas operele artiștilor pe piatră, iar apoi de pe piatră pe hârtie, jucând în același timp rolul de meșteri acompaniatori și de creatori. „Fiecare atelier are propriul caracter, fiecare meșter propriile tehnici. Maestrul tipar are o mare influență asupra gravurii finale”, ne spune Naz Önen într-un interviu acordat pentru Artevezi. Practica litografiei de artă, răspândită în abundență în secolul XIX până la începutul secolului XX, păstrează până în ziua de astăzi tradiția meșterilor tipari. Artiști majori precum Picasso cu opera Carnaval (1958) sau Ben (Benjamin Vautier) cu seria Nicio întrebare fără răspuns (1999) au colaborat cu meșteri litografi. Un mediu cu rădăcini adânci în istoria gravurilor, care se perpetuează până în ziua de azi și continuă să atragă iubitori de imagini imprimate.

Din greaca „lithos” (piatră) și „graphein” (a scrie), procedeul litografic constă în folosirea unei pietre calcare de o grosime de 10 centimetri ca suport de desen. Mai întâi șlefuită și spălată cu apă și produse specifice, suprafața pietrei primește mai apoi opere grafice desenate cu grafit sau cerneală litografică. Desenul este fixat pe piatră cu un amestec de acizi și gumă arabică care acționează prin roaderea grăsimii părților în creion, ce creează un relief exploatabil la tipărire. Pentru ca tipărirea să fie de cea mai bună calitate, pietrele cu pori fini și perfect omogeni rămân în ateliere zeci de ani, ele sunt moștenite de generații de meșteri. Tehnica litografiei a fost accidental descoperită de Alois Senefelder în anii 1790. Actor și dramaturg german îndârjit să se facă cunoscut de posteritate, dar refuzat de toți editorii, Senefelder a decis să se publice singur. În lipsa unei plăci de zinc, un metal scump în acea vreme, Senefelder folosește o piatră bavareză găsită și o împroașcă cu acid. El realizează astfel forme discrete în relief, care pot fi folosite la o presă de imprimat. Un prim pas care duce, 20 de ani mai târziu, la litografia cunoscută în prezent.

 

 

 

 

 

Adresată din depărtarea secolelor lui Aloys Senefelder, „Letter to a friend” se joacă cu hazardul și coincidențele. Yazın Öztürk a gândit direcția artistică a expoziției. Ea a creat un conceptual prin relaționarea cu artiștii. Titlul expoziției îl preia pe cel al primei nuvele în care cuvântul „coincidență” a fost folosit pentru prima oară. Cu o abordare experimentală a tehnicii, cei 10 artiști invitați au pus accentul pe noțiunea de accident în procesul de creație. Ei au folosit procedeul desenului pe piatră și chimiei de acizi ca pe un joc inventiv, în care voința de control asupra operei finite a lăsat loc abordărilor empirice, încercărilor cu rezultate necontrolate. În efortul de a pune la încercare tehnica, Doğu și Yazin au invitat mai ales artiști care nu intraseră niciodată în contact cu ea. „Marea parte a artiștilor provin din domenii foarte diferite, ca sculptura sau instalația. 8 din cei 10 nu atinseseră o piatră de litografie înainte” (Naz Önen, coordonatoare de proiect și comunicare media la Dou Printstudio). Pentru a aduce la realitate producția colaborativă, Doğu Gündogu susține practicile artiștilor în ideea de a-i ajuta să ajungă pe un teren de mijloc. El îi îndrumă atent, le explică pașii și posibilitățile, traduce operele dintr-un mediu într-altul. Prin lucrul împreună, cei doi meșteri învață de-o potrivă cu artiștii invitați noi posibilități coloristice și compoziționale. „Cea mai bună cale de a învăța este prin schimbul și colaborarea cu ceilalți. Fiecare artist este un nou challenge pentru noi” (Naz Önen). În Turcia, lumea artei oficială, ale cărei instituții sunt foarte influente, nu permite ușor accesul la ateliere de litografie. Ele sunt accesibile numai în unele universități sau cu acordul unor anumitor galerii, sub anumite condiții. Dou Printstudio are ambiția de a crea o lume artistică în care spiritele pot crea și coexista liber.

Susținuți de Ambasada Norvegiei în Turcia pentru expoziția „Letter to a friend”, Dou Printstudio a colaborat cu artista Anne Kari Ødegård. Dou Printstudio a fost înfrățit cu atelierul Norske Grafikere din Oslo, Norvegia, fondat în 1919. For the 6th of November, a panel on “Accessible Art and Collection Culture” will feature key names such as artists, collection managers, gallery directors and printmaking artist from several institutions. Pe 6 noiembrie, conferința “Accessible Art and Collection Culture” va include prezentări cu diferite personalități : artiști, manageri de colecții de artă, directori de galerii și print-artists din direfite instituții. Cei 10 artiști invitați vor fi și ei prezenți pentru a vorbi despre experiența lor colaborativă, în cadrul „Litho Days”. În programul din Noiembrie găsim și seminarul tinerei artiste Olivia Christen, despre proiectul ei „Following the stones”. Prin crowdfunding colaborativ, Olivia călătorește în Europa de la un atelier de litografie la latul. Ea documentează procesul și creează opere noi. E ava face o prezentare cu călătoriile ei în cadrul ”Litho Days”, și va preda un mic curs de litografie pentru studenții școlii de artă din Ankara, la Dou Printstudio.

Întrebați despre proiectele de viitor, Dou Printstudio anunță o creștere organică, în urmarea achiziționării unui al doilea local care le extinde atelierul. Următorul lor proiect de expoziție vizează promovarea a 10 altor artiști, cu 25 de tiraje fiecare, într-un spațiu de galerie.

O frumoasă inițiativă la început de toamnă, de care numai Marea Neagră ne separă. Să urmăm și noi încăpățânarea lui Alois Senefelder – când nu există drum, n-il facem.

Featured artists : Ekin Kılıç Ezer, Elif Varol Ergen, Fırat Güner, Naz Önen, Antonio Cosentino, Uzay Çöpü, Engin Esen, Aslı Işıksal, Hüseyin Arıcı, Ozan Bilginer, Ramazan Can, Gökhun Baltacı, Hayri Şengün.

Foto Credit: Dou Printstudio

Link-uri :

https://www.douprintstudio.com/

https://instagram.com/dou.printstudio?utm_medium=copy_link

https://instagram.com/olivia.christen_artist?utm_medium=copy_link

 

Stanca Soare / Vizual artist & redactor de știri externe: Absolventă a Școlii Naționale Superioare de Artă din Bourges, în prezent, colaborez cu Artevezi la rubrica Satelit 01001, unde gândesc articole pe teme sociale și artistice, cu noutățile din spațiul balcanic și european. Consider că practicile artistice fac parte din societatea actuală indiferent de țară.