Joi, 3 august, începând cu ora 19, la /SAC (Berthelot 5), va avea loc expoziția personală a artistului Nicolae Comănescu: „Marea Schemă Generală a Tuturor Lucrurilor. Începutul”.
„Marea Schemă Generală a Tuturor Lucrurilor” a debutat cu expoziția din anul 2020, care a avut loc la Invitro Gallery Cluj. Ca un continuum acumulativ de informație, Marea Schemă Generală a Tuturor Lucrurilor circumscrie lucrări din materiale textile reutilizate de artist, pe care /SAC (Berthelot 5) le găzduiește în premieră până în luna octombrie.
„ «Marea schemă generală a tuturor lucrilor. Începutul» este ca întotdeauna o suprapunere de straturi de semnificații, o hiperinflație de informație vizuală prin plierea și impachetarea istoriilor personale în ceea ce pare la o primă vedere volume de culoare”, declară pentru Artevezi artistul Nicolae Comănescu (Comă).
Noile lucrări au la bază haine purtate de apropiații artistului, care scoase din contextul inițial acumulează un bagaj de informație metafizică, imprevizibilă, surprinzătoare: „La prima vedere se transformă în volume dense de culoare, indicatori inflexibili de sens, mișcare și învîrtire. Își pierd funcționalitatea inițială, pierd proprietățile de textile, structura și densitatea. Își modifică izolarea și dantelarea și se transformă într-o magmă plastică mai grea care curge cu direcții noi”, declară Nicolae Comănescu pentru Artevezi.
Din comunicat
„În seria de față intitulată «Marea Schemă Generală a Tuturor Lucrurilor» evadarea se pune în joc prin încercarea de a înțelege un procedeu meta-real care generează realul: sensul creat prin acumulare. E o înfățișare practic-artistică a dictonului hegelian «acumulările cantitative duc la salturi calitative».” – Dan Popescu, extras din catalogul omonim
În seria nouă de lucrări, prezentată în „Marea Schemă Generală a Tuturor Lucrurilor. Începutul”, Nicolae Comănescu suprapune, pe structuri-suport, volume de culoare din materiale textile, haine aparținând apropiaților săi, peste care trasează, cu o linie albă, ce păstrează unitatea la nivelul seriei, scene dinamice cu personaje umane.
În parteneriat cu H’art Gallery.
Articol – Elena Ghițoiu