Beeple, Installation view of HUMAN ONE, 2022

 

Muzeul de artă Americană Crystal Bridges din Bentonville, Arkansas a expus sculptura artistului Beeple, pe numele său adevărat Mike Winkelman.

HUMAN ONE nu a mai fost niciodată împărtășit cu publicul larg de la cumpărare, în cadrul unei licitații, din Noiembrie 2021, de către un om de afaceri suedez. Înainte de licitație, HUMAN ONE a mai fost expus la muzeul M+ din Hong Kong. Opera va rămâne în muzeu până la începutul anului viitor.

Alegoria primilor pași pe care umanitatea i-a pus pe tărâmul tehnologic este susținută de cele patru ecrane cu rezoluție 16K atașate pe armătura metalică a sculpturii. Tocmai din dorința de a transmite ideea perpetuei transformări, HUMAN ONE afișează nonstop pe fundal imagini în mișcare. Tot în mișcare continuă este și personajul central al sculpturii, cu înfățișare de astronaut explorator al noii lumi tehnologice, pionier al mediului său, după cum însuși numele HUMAN ONE face trimitere la celebre nave spațiale – Vostok 1, Apollo 11, Gemini 4 etc.

 

Installation view of HUMAN ONE, 2022

 

„HUMAN ONE profită de întregul potențial al artei digitale, deoarece are capacitatea unică de a se schimba dinamic în timp” a declarat artistul, ceea nu oferă doar o resursă infinită de atracție și conversație pentru privitori, ci aceste imagini fac aluzie și la modul prin care HUMAN ONE a putut lua ființă – infinita sete a omului pentru progres tehnologic.

Beeple vrea să adauge noi imagini, dimensiuni și înțelesuri operei sale de fiecare dată când sculptura își va schimba locația. „Este ceva ce vreau să mențin în schimbare pentru tot restul vieții mele.”

Artistul își câștigase deja notorietatea de dinaintea atenției în spațiul artistic consacrat – fiind designer grafic, el a creat efectele vizuale pentru mai multe concerte ale unor artiști internaționali precum Ariana Grande, Childish Gambino, Nicki Minaj, Skrillex și deadmau5.

Marele moment când Beeple și-a căștigat locul în conștiința culturală a fost în 2021 atunci când colecția lui de NFT-uri, Everydays—The First 5000 Days, a fost vândută cu uriașa sumă de 69.3 milioane de dolari. Prestigioasa casă de licitații Chrissie’s a fost atunci prima din lume care să pună la licitație o colecție de NFT-uri.

 

Știre moderată de Ana Spînu / jurnalistă Satelit 01001