Invitro Gallery găzduiește în perioada 25 octombrie-31 ianuarie, expoziția Rude Awakening, un solo show al artistului polivalent Daniel Moldoveanu, care cuprinde un ansamblu de picturi, desene, instalații obiect, costume și intervenții arhitecturale. Organizatorii spun că lucrările din expoziție se bazează pe considerații elaborate din textul The Cultural Material in the Age of its Infinitely Automated Reproduction (2023 – în curs), un text care analizează impactul revoluționar al inteligenței artificiale asupra teoriei estetice și filozofiei.
“Încerc constant să arăt că nimic nu este niciodată la fel, că nimic nu se potrivește perfect, că anumite adevăruri sunt la fel de frumoase pe cât sunt de frustrante, că nimic despre estetică sau idiom nu este intrinsec legat de un singur sens în detrimentul altuia” – declară Daniel Moldovan în interviul luat de Anton Isikov pentru platforma Collector Agenda
Lucrările lui Daniel Moldoveanu reflectă o estetică maximalistă prin care artistul elaborează concepte ale culturii de masă, de replicare, imitație, repetare; mixând diferite tipuri de medii, de la desen și pictură, la design vestimentar și instalație de tip obiect. Multe dintre lucrările sunt marcate de intervenții finale cu straturi de vopsea albă subțire și stilou corector.
Daniel Moldoveanu (*1999, Constanța, România) este artist și eseist. A obținut o diplomă de la Institutul de Modă din Viena, Austria, o licență la Universitatea Humboldt din Berlin și a frecventat cursurile Universității de Arte Frumoase din Berlin, Germania, unde locuiește și lucrează în prezent. Expozițiile sale solo recente includ Eloquence! Eloquence! Eloquence!, GROTTO, Berlin, DE (2024); The Whatever Moment, SABOT, Cluj-Napoca, RO (2022-23) și Patternmaking, Suzie Shride, Viena, AT (2021). Printre expozițiile de grup recente se numără: Metal and the Flesh, organizată de Aaron Ratajczyk la Horse & Pony, Berlin, DE (2024); A Tower of Birds, organizată de Horațiu Lipot și Radu Comșa la Electroglobal HQ, Cluj-Napoca, RO (2024); Bienala de la Zürich, curatoriată de Mitchell Anderson și Daniel Baumann la Kunsthalle Zürich, Zürich, CH (2023); UdK Rundgang, la Universitatea de Arte Frumoase, Berlin, DE (2023); Queer Body Against, curatoriată de Victoria Dejaco la Kunstsalon im Fluc, Viena, AT (2020); Hindrance to Modern Speed, Sehsaal, Viena, AT (2018). Eseurile, recenziile și articolele sale au apărut în Artforum, Spike Art Magazine, 032c, Arts of the Working Class, Sleek Magazine, POP-Kultur & Kritik, Nuda Paper și altele. Proiectele viitoare includ rezidența Swatch Art Peace Hotel în Shanghai (2025). Este reprezentat de SABOT, Cluj-Napoca, România.
Articol – Elena Est