Ştiaţi că ceea ce numim astăzi  porţelan „de Limoges”  a fost descoperit de o femeie în 1786 ? Nu întâmplător o perioadă lungă s-au fabricat celebrele păpuşi din porţelan atât de dragi colecţionarilor. Fiindcă femeia conform unor teorii universale este reprezentarea materiei – a pământului – iată că destinul nu a făcut altceva decât să o pună  pe urmele  unei roci  care a revoluționat industria porțenalului „De Limoges” şi anume caolinul.

Caolinul este o rocă (argilă) albă cu granulaţii foarte fine. A fost descoperită în apropiere de Limoges în oraşul Yrieix La Perche şi folosită în primă fază pentrul uzul casnic, în decolorarea lenjeriilor.

Ca să nu-i oferim doar femeii  un loc fruntaș în istoria descoperirilor „să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului(…)”:   „Laurii” aparţin în mare parte lui Marco Polo, renumitul navigator veneţian care în călătoriile lui a descoperit porţelanul chinezesc. Cealaltă parte  îi aparţine  experţilor în ceramică chinezescă care au descoperit  în era modernă că, primele porţelanuri veritabile de culoare albă erau fabricate din aceeaşi rocă numită caolin.

De la descoperirea porțelanului alb chinezesc şi până în 1786,  momentul în care experţii  au încoronat caolinul ca bază autentică pentru porţelan,  europenii se întreceau prin virtuositate în imitarea vaselor chinezeşti folosind aşa zisul „porţelan moale”.

Au reuşit să redea veridicitatea porţelanului chinezesc,  însă eleganța prin care se remarcă acesta din urmă era de neegalat şi  atât de unic că unele case nobiliare şi  regale făceau comenzi de vase şi obiecte decorative direct din China… și bineînţeles, comenziile  veneau  la pachet cu blazonul familiilor comanditare reprezentat pe obiecte. Pe multe dintre vase apare stema ducilor d’Orleans  ceea ce demonstrează că încurajau dezvoltarea acestei arte.

Un alt exemplu desoebit este blazonul familiei Edwards care apare reprezentat pe un vas decorat cu motive florale policrome.

Pentru că porţelanul este dedicat nu doar obiectelor uzuale ci şi obiectelor de artă, astăzi multe dintre ele au ajuns să fie tranzacţionate pe sume fabuloase în mari case de licitaţii. Un exemplu de acest gen îl regăsim cu precădere în catalogul casei de lictaţie Sotheby’s adjudecat la suma uriaşă de 9,5 milioane de dolari .

Dacă până acum credeaţi că porţelanul nu trebuie să fie aşezat în vitrina cu obiecte preţioase sper ca de astăzi să apreciaţi adevărata valoare a porţelanului!

ceainic_cu_blazonul_familie_edwards_sec-_al_xviii-lea      KaoliniteUSGOV

vase_de_worcester_achiyitionate_de_la_bonhams_londra_pentru_5-600_de_euro         pereche_de_farfurii_octoganale-_cu_blazon-_1-300_de_euro

Bibliografie:

Sursa foto:artavizuala21.wordpress.com

Portelanul – intre China si Europa

http://www.marinacapatina.com/arta/portelan-chinezesc

https://artavizuala21.wordpress.com/tag/portelan/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Caolin

 

Autor: Elena Ghițoiu