1851: Some of the sculptures, trees and fountains which filled one wing of the Crystal Palace in London for the Great Exhibition of 1851. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

 

Revoluția industrială și Marea Expoziție a Produselor Industriale au multe în comun, însă cred că este vorba mai degrabă despre cauză și efect: sistemul de valori artistice a răspuns imediat unei nevoi sociale de expunere și de promovare în acord cu noile produse ale epocii industrale. Este un răspuns pe cât de frumos, pe atât de funcțional, oferit de Joseph Paxton sub forma Palatului de Cristal.

Joseph Paxton, un grădinar deosebit de ingenios a fost inspirat după modelul serelor cu flori în realizarea Palatului de Cristal, o inovație arhitecturală din sticlă, un inedit al epocii victoriene.

Palatul Marii Expoziții a Produselor Industriale ale Tuturor Națiunilor ( denumirea oficială) a fost ridicat în numai 5 luni, în toamna anului 1850 în Hyde Park din Londra. Întregul proiect aprobat de către prințul Albert se presupune că a avut un cuantum acceptabil în valoare de 80.000 de lire având în vedere cele 293.655 de panouri de sticlă și cele 33.000 de grinzi neceare construcție.

Construirea palatului a fost un moment atât de important, încât tehnologiile nou apărute de fabricare ale sticlei din aceeași perioadă, nu erau doar o simplă sincronizare cu marele eveniment. Noile descoperiri au facilitat producția la scară largă de sticlă și au dus la eliminearea impozitelor pe fereastră, un motiv pentru care unele case mai modeste din epoca victoriană nu aveau aerisire. 

Iată că Palatul de Cristal își deschide ușile de fier unde este inaugurată Marea Expoziție, aici fiind expuse aproape 100.000 de obiecte reprezentate de către aproximativ 14.000 de standuri.

Un eveniment la superlativ unde vizitatorii aveau ocazia să vadă exponate ca: un pian cu patru laturi pentru cvartete, un cuțit cu 1.851 de lame, un pat care devenea barcă de salvare, instrumente de luat sânge, diverse standuri cu blănuri, vitralii, diamante și alte mii de obiecte valoroase-o adevărată saga a epocii industriale.

Din acel moment vizitatorii se puteau pierde liniștiți prin saga abundentă de noutăți, pentru că unul dintre obstacolele care puteau să limiteze timpul de vizitare, și-a găsit corespondentul în primele toalete publice din Europa Modernă. Da! Avem de-a face cu o premieră în istoria instalațiilor sanitare și de ce nu? vidanjorii se puteau gândi deja la o altă meserie.

Chiar că este o realizare importantă mai ales dacă ne gândim la timpul care trebuia alocat pentru vizitarea unei asemenea expoziții. Se spune că era nevoie de ordinul sutelor de ore ca să vezi toate exponetele.

Nu-i așa că atunci când un spațiu comercial pune la dispoziție toate utilitățile și soluțiile ingenioase ca un vizitator să petreacă acolo mai mult timp, cifrele de vânzare cresc considerabil?

Și chiar au crescut cu un profit de 186.000 de lire, iar ce a urmat este într-adevăr o surpriză nu doar pentru acea epoca la sud de Hyde Park dar și pentru societatea noastră contemporană din întreagă lume: Royal Albert Hall, Victoria&Albert Museum, Royal College of Art, Royal College of Music.