Grupuri de turiști s-au strâns, pe 27 august, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, cu ocazia deschiderii expoziției Reclame Vechi Românești. Mărci și prăvălii de altădată. 

Expoziția temporară aparține colecționarului Florian Ciobanu și răspunde la invitația muzeografului Delia Cornea și directorului general Aurel Mototolea. Deschisă publicului până la data de 23 septembrie, 2021, în sala de la etajul doi al muzeului, expoziția reprezintă o mini-incursiune în istoria reclamelor din 1860-1989. 

Sute de produse cu conținut autentic din perioada comunistă – sticle cu băuturi alcoolice, pachete de țigarete sigilate și produse cosmetice au reprezentat atracția principală a vizitatorilor în ziua vernisajului. Însă, ineditul expoziției este marcat prin exemple de reclame tipărite din anul 1860 în limba română cu grafie chirilică și latină.  

Colecționarul Florian Ciobanu, owner-ul paginii Reclame Vechi Românești, prezintă prin aceste reclame perioada în care domnitorul Cuza Vodă a promulgat legea de trecere la scrierea pe care o folosim astăzi în mod curent. De asemenea, declară pentru artevezi că: “Toate materialele expuse sunt prezentate în original (afișe, reclame tipărite, ambalaje, etichete, produse sigilate, pliante, obiecte promoționale din campanii vechi etc) și acoperă perioda istorică din 1860 până în 1989.  Astfel, pot fi văzute mărci emblematice pentru perioada interbelică precum: Capșa, Anghelescu, Zamfirescu,  Regina Maria, etc., sau anumite branduri, care au rezistat tranziției de la comunism la capitalism:  Zarea, Farmec, Loto, CEC,  Nivea, etc. 

 

Imagine din depozitul colecționarului Florian Ciobanu

 

Vitrină cu ambalaje metalice din anii 1930

 

Vitrină cu ambalaje. Exemplu de transformare a unui brand interbelic (Franck) în marca Cicoare, 1930-1960

Muzeul de Istorie Națională și de Arheologie Constanța, fost sediu al primăriei și palat comunal, a fost realizat în stil neoromânesc după planurile arhitectului Victor Ștefănescu în 1911. Astăzi, reprezintă una dintre cele mai impunătoare clădiri arhitecturale din Constanța, care domină Piața Ovidiu. 

Florian Ciobanu este unul dintre cei mai cunoscuți colecționari de reclame vechi din perioada 1840-1997. 

Această expoziție va putea fi vizionată și la Cluj Napoca, în Iulius Mall ( Made in RO4), în perioada 1-15 octombrie, 2021.

 

 

Fațada principală a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie

 

Grup de turiști, prezenți în cadrul expoziției

 

 

Elena Ghițoiu / Fondator & Redactor șef ArTeVezi: Cred că arta trebuie înțeleasă în termeni cât mai simpli, departe de noțiuni abstracte și metafore care o transplantează în discursuri greu de înțeles. Anii de studiu în teoria artei și experiența de freelancer în comunicare mă duc direct la obiect fără prea multă emfază.