MARe/Muzeul de Artă Recentă, anunță începând cu data de 9 octombrie, un program artistic dezvoltat în premieră pentru copiii hipoacuzici. Programului filantropic „Imagini sonore” se va desfășura consecutiv, timp de 5 luni, în imediata apropiere a artei expuse în muzeu. Cinci traineri din medii conexe de exprimare artistică vor dezvolta împreună un program sinestezic, care intersectează imaginea cu mediul acustic și performativ al artelor.  Printre ei, se numără artistul vizual Lucian Dimitrie Gora, membru al primei generații de copii implantați cu aparat cohlear. Alături de el, participanții se vor familiariza cu principiile foto-video care țin de tehnică, reguli de compoziție și cadru; editare, respectiv montaj: “Prin intermediul cursului meu, vreau să încurajez copiii să se exprime liber prin artă”,  mărturisește Dimitrie pentru Artevezi.

 

Dimitrie Gora, artist vizual și trainer Imagini sonore

 

Ideea de a organiza un proiect filantropic a fost provocată de contextul pandemic, considerat de coordonatori un factor de stres în plus pentru integrarea copiilor hipoacuzici în societate: “În perioada epidemiei, copiii hipoacuzici, chiar și cei care au implant cohlear și ar putea să audă, nu se pot folosi de expresia facială a interlocutorilor, de cititul pe buze, din cauza măștii. Programul nostru, Imagini Sonore, vine să le aducă copiilor hipoacuzici un plus de exprimare vizuală, care să echilibreze deficitele prin capacitatea de a trasa, de a desena, de a se exprima prin imagini (…) “ declară Erwin Kessler, critic și istoric de artă, director-MARe/Muzeul de Artă Recentă)

 

MARe/Muzeul de Artă Recentă, expoziția colecției permanente, Foto @MARe

 

Miza principală a trainerilor implicați în proiect este stabilirea echilibrului de orientare în spațiu a copiilor hipoacuzici.  Primul modul care susține cauza are la bază sinestezia dintre imagine și acustică. În interiorul cursurilor;  volumetria, raporturile de distanță dintre subiect și obiect, cât și între diferite obiecte în spațiu sunt transferate în mediul acustic, pornind de la interacțiunea copiilor cu lucrările de artă din muzeu. În continuarea modulului, se urmărește un traseu care integrează tehnici terapeutice de conectare la lumea înconjurătoare prin terapie și dezvoltare afectivă, apoi de sporire a unei vederi în spațiu prin intermediul desenului în perspectivă și în cele din urmă, de improvizație prin dans și mișcare scenică susținut de unul dintre cei mai apreciați coregrafi de la noi, Cosmin Manolescu, co-Artistic Director la AREAL spațiu pentru dezvoltare coregrafică.

 

Coregraful Cosmin Manolescu alături de copii defavorizați, Jud. Teleorman, 2015, @foto din partea coregrafului

 

Beneficiarii programului, în număr de 12, vor participa la cursuri prin intermediul asociației Ascultă Viața. Misiunea fondatorilor este de a sprijini prin informare, promovare, consiliere, facilitare, lobby, precum și suport material și logistic direct, familiile afectate de fenomenul hipoacuziei congenitale grave sau severe, pentru a maximiza șansele de integrare socială ale copiilor purtători de implant cohlear.

Unul dintre reprezentanții asociației, Mihaela Ghinea, care are o experiență de mai bine de 12 ani în susținerea copiilor cu nevoilor speciale, declară pentru artevezi că: “ una dintre cele mai mari probleme pe care le au copiii hipoacuzici este provocată de faptul că nu se pot exprima în societate.  Am studiat îndeaproape cazul, mai ales prin intermediul fiicei mele, care acum are 12 ani.”

Fabrica de sens, din cadrul căreia face parte programul educațional Imagini Sonore, este un program inedit în mediul muzeal local și cuprinde activități multidisciplinare, atât pentru copii cât și pentru adulți.

Atelierul „Sculptoria și pictoria” susținut de artista Ioana Ionescu este primul curs din Fabrica de sens, care sparge gheața. Aflat la a 5-a ediție, artista ne mărturisește că: “Participanții sunt foarte impresionați de mediul artistic în care se desfășoară cursul, astfel încât într-o zi am putut învia școala de la „Poiana Mărului” iar în alta am iscat ironii și atitudini critice ca la grupul Rostopasca”. (Ioana Ionescu, specialistă în educație nonformală și artistă multidisciplinară)

Din program, fac parte și atelierele MARe de Mic, care au loc în fiecare duminică alături de trainerii Ana Lăzărescu și Elena Ghițoiu.

 

Ioana Ionescu împreună cu copiii, la atelierul Sculptoria și pictoria, @Rareș Toma

 

MARe de Mic cu Alina Dumitrașcu foto credit @MARe

Un alt curs dedicat adolescenților și care va fi susținut de trainerul Rareș Toma dezbate problematici actuale ale mediului fotografic în mediul online: “Cursul este făcut special pentru a aborda fotografia cu telefonul și toate formele fotografiei cum apare ea în viața de zi cu zi, de la selfie-uri la imagini care documentează împrejurul cotidian. Mai mult, se pune accent pe distincția dintre a privi și a fotografia și cum se influențează reciproc. Într-o propoziție, învățăm cum să decupăm realitatea ca să arate ce vrem noi, și nu ce vrea ea.” mărturisește Rareș pentru artevezi.

La final, sensul unei Fabrici de sens pentru mediul local muzeal este confirmat de unul din coordonatorii programului, Antonia Iordache alături de Cristian Vechiu, manager al proiectului: “Am inclus activități prin intermediul cărora chestionăm mecanismele curatoriale actuale, procedurale și instituționale, care conduc la diversificarea și chiar profesionalizarea categoriilor de public ale muzeului. Un alt palier vizat este cel al educației copiilor și adolescenților într-o manieră multifațetată, prin care ei nu doar să acumuleze informații despre arta recentă, ci și să dobândească instrumentele necesare pentru a selecta și forma informațiile primite” (Antonia Iordache, curator și coordonator Fabrica de Sens)

 

Imagini Sonore este implementat in cadrul proiectului „Fabrica de Sens”, program multi-anual co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (Administrația Fondului Cultural Național). Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Elena Ghițoiu / Fondator & Redactor șef ArTeVezi: Cred că arta trebuie înțeleasă în termeni cât mai simpli, departe de noțiuni abstracte și metafore care o transplantează în discursuri greu de înțeles. Anii de studiu în teoria artei și experiența de freelancer în comunicare mă duc direct la obiect fără prea multă emfază.