Institutul Cultural Român împreună cu sprijinul Ambasadei României în America a adus filmul românesc în spațiul nord-american. Cele două instituții co-finanațează trei festivaluri de film românesc, care au loc anual, în Washington, Minneaopolis și Arizona.

Festivalul New Romanian Perspectives, aflat deja la a-v-a ediție, a avut loc în Washington, între 7 și 10 noiembrie. Celebrul cinematograf Landmark’s E. Street Cinema a distribuit 6 filme românești recente, iar criticul Mihai Fulger a moderat dialogul cu invitații pentru acest eveniment.

 

Unde merg elefanții, în regia lui Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga este filmul care a deschis festivalul, urmând ca Trei kilometri până la capătul lumii, regizat de Emanuel Pârvu, să închidă evenimentul, fiind în același timp și propunerea României pentru Premiile Oscar 2025, la categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional”. Alte filme prezente au fost Warboy în regia lui  Marian Crișan, 2023 și Horia în regia Anei-Maria Comănescu, 2023.

 

Through the Looking Glass este cel de-al doilea festival de film românesc, organizat la Minneapolis, aflat la a doua ediție. Evenimentul este posibil cu ajutorul asociației HORA / Heritage Organization of Romanian Americans și Institutului Cultural Român de la New York.  The Main Cinema din Minneapolis a fost cinematograful în care s-au difuzat filmele: Horia, regia Ana-Maria Comănescu, 2023, Warboy în regia lui Marian Crișan, 2023, Unde merg elefanții avându-i ca regizori pe Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga, 2024 și Trei kilometri până la capătul lumii în regia lui Emanuel Pârvu, 2024.

Cel de-al treilea festival, Rhythms of Life, aflat anul acesta la ediția a patra, a avut loc în Arizona. Filmele de mai sus au fost prezentate publicului în cinematograful Majestic Tempe 7, la care s-a adăugat și difuzarea pentru  Libertate în regia lui Tudor Giurgiu, 2023.

Surse: icr.ro, rciusa.ro 

 

 

Ana Spânu/ Traducătoare & Moderatoare de știri internaționale ArteVezi. Ana este absolventă a Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan al Universității din București. Mereu fascinată de litere și artă, a tradus cu poftă proză pentru varii publicații. În prezent, predă engleză, iar pentru ArteVezi moderează știri din sfera artei internaționale pentru rubrica Satelit.