Stanca Soare, Are Paved, 2022, cărămizi din cenușă și teracotă, grâu, pai, sticlă, 20 x 20 x 40 cm; foto de Alexandru Paul; prin amabilitatea artistei și a galeriei Gaep

 

GAEP prelungește firul narativ al creației emergente cu o nouă expoziție la feminin curatoriată de Adelina Luft: Ecologies of Repair. 

Vernisajul expoziției are loc sâmbătă, pe 10 septembrie, între orele 16:00 – 20:00,  la sediul galeriei de pe strada Plantelor 50 și reunește lucrările a 8 artiste emergente care răspund intenției curatoriale de a crea în raport cu cele mai dezbătute probleme ale contemporaneității pe teme ecologice și pandemice.

În cadrul vernisajului, la ora 18:00, artista Stanca Soare invită publicul la o acțiune performance.

Din comunicat:

Artistele Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

Artistele au fost invitate de curatoarea Adelina Luft să reflecteze asupra unor teme de maximă actualitate: într-o perioadă de daune ecologice și de urmări ale pandemiei, cum poate practica artistică să contribuie la noi dispoziții ce dau naștere unor procese reparatorii prin reziliență și grijă reciprocă? Cercetările și reflecțiile lor iau forma unor instalații care îmbină diverse medii, de la desen și obiect la fotografie și video, și care presupun, în unele cazuri, colaborări interdisciplinare.

Procesul formulării expoziției [Ecologies of Repair] a pornit urmând sfatul și munca renumitei antropoloage Anna Tsing în «arta de a observa» lumea materială, care ne încurajează să descoperim că, în unele situații, intensificarea daunelor produse de om este contracarată cu aceeași intensitate prin forme de rezistență, remediere și reorganizare a vieții”, spune curatoarea.

Ecologies of Repair continuă sau completează alte inițiative pentru artiști emergenți dezvoltate recent de Gaep: Shortcuts (august – octombrie 2021), un proiect de mentorat intensiv la care au participat și trei dintre artistele din prezenta expoziție (Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare), și Accelerator (în derulare), un program complex de mentorat și producție, cu durata de doi ani.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.