Unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film documentar din Italia, Bellaria Film Festival tocmai și-a încheiat a 39-a ediție pe 26 Septembrie 2021. Printre filmele premiate s-a numărat și documentarul Suita Titan. Realizat de artista interdisciplinară Medicine Madison, filmul a luat premiul Luis Bacalov al publicului pentru cea mai bună coloană sonoră.

Medicine Madison s-a remarcat până acum în fotografie prin autoportretele teatrale și fotografia de stradă, dar și în pictură, cu proiecte precum „A Primitive Nature” sau „Astrology, Illuminated”, însă, cu „Suita Titan” se extinde și în domeniul cinematografiei.

Bellaria Film Festival face parte din primele festivaluri italiene dedicate cinema-ului independent. Ținut anual în orașul Bellaria-Igea Marina din regiunea Emilia Romagna, Italia, festivalul a fost coordonat de critici italieni de cinema renumiți, precum Enrico Ghezzi, Morando Morandini și Gianni Volpi. Diversitatea genurilor și contopirea diferitelor lungimi și formate de film fac parte din valorile caracteristice pe care le încurajează festivalul.

Documentarul Suita Titan, după numele albumului jazzmanului român Mihai Iordache, se plasează exact în această interdisciplinaritate. Filmul biografic amestecă sonorități de jazz-funk cu imagini stilizate și o coloristică aparte, în circumferința cartierului Titan din București. “O arheologie sentimentală a unei copilării petrecute în anii ’70 – ’80”, ne spune rezumatul documentarului, care relatează cu o finețe poetică epoca respectivă prin vocile apropiaților compozitorului din cartierul său natal.

 

Din stânga spre dreapta: Medicine Madison, Mihai Iordache și Marcello Corvino (foto Debra Pollarini), 2021, courtesy Debra Pollarini

 

 

Medicine Madison, regizoarea, și Mihai Iordache, compozitorul muzicii, prezenți la ceremonia de decernare a premiilor de la Bellaria Film Festival, au cules roadele unei colaborări de lungă durată. ”M-am ocupat de identitatea vizuală a tatălui meu timp de foarte mulți ani”, ne spune Medicine Madison, artistă interdisciplinară și director artistic la casa de discuri Fiver House Records. ”Mi-a făcut primele coperți de discuri când încă nu aveam nicio casă de discuri, și când [Medicine Madison] era încă la școală”, completează Mihai Iordache pentru Artevezi. Înrădăcinat în pasiunea comună pe care cei doi o au pentru muzică, filmul este devierea a ce trebuia să fie o simplă campanie de crowdfunding. „În momentul în care s-a pus problema campaniei de crowdfunding pentru albumul Suita Titan, tatăl meu a vrut ca prietenii lui să spună câteva vorbe despre acele vremuri, pentru că ele sunt subiectul acestui album conceptual. „Dar când am văzut ce spun oamenii, m-am gândit că ar fi păcat să tai din film. Arăta ca un document istoric. Chiar și așa, prima versiune a fost un pic mai scurtă, însă pentru festivaluri, am păstrat interviurile în întregime.” (Medicine Madison, artistă).

 

Coperta albumului Suita Titan, 2019, cu permisiunea lui Medicine Madison & Mihai Iordache, Fiver House Records

 

E vorba despre anii de relativă „deschidere” a comunismului românesc, când reîncepuseră să apară traduceri din literatura universală, se difuzau primele episoade din serialul polițist american Mannix la televizor, iar în fața magazinului Muzica din București, se vindeau LP-uri indiene de contrabandă cu muzică rock din Occident.

Documentarul arată deopotrivă secvențe din concertul grupului de jazz Iordache în care s-a înregistrat albumul si interviuri cu mama și prietenii muzicianului din școală și liceu. Filmul este o completare vizuală și în cuvinte a albumului Suita Titan, ale cărui piese acompaniază imaginile cartierului și poveștile captivante de pe ecran.

Înregistrat live în 2017 în cadrul seriei de concerte Artist in Residence de la ARCUB, București, discul a apărut oficial în ianuarie 2019. Albumul împlinește un proiect la care Mihai Iordache se gândea de ceva vreme.

”Pianistul de jazz Lucian Ban era atunci coordonatorul concertelor de jazz de la ARCUB. A spus că vrea foarte mult să vin cu material nou, pentru că asta era ideea seriei de concerte. Aveam niște mici schițe de piese despre Titan. Fiindcă Lucian își dorea să vin cu mai mulți suflători iar condițiile financiare o permiteau, mi-am propus să lucrez serios la acest proiect la care mă gândeam de mai mulți ani și să înregistrez concertul pentru un eventual album” (Mihai Iordache, jazzman).

Cu 8 titluri anecdotice care evocă viața din perioada de relaxare a comunismului din anii ’70, albumul Suita Titan încarnează ambianța tipică a acestuia, pe când documentarul ilustrează povestirile evoluției fiecăruia dintre protagoniști dar și a cartierului. Însorită copilărie, ca în ”Dimineața de duminică” (track 7), în timp ce ”Betoane noi se-nalță azi spre soare” (track 1). ”Titanul din albumul meu este un fel de Titan paradisiac, dinainte să ne dăm seama de situația politică. E un disc despre copilăria mea, nu despre ororile comunismului. E foarte autobiografic.” (Mihai Iordache )

 

Medicine Madison în fața Cinematografului Astra din Bellaria-Igea Marina, Italia, înainte de ecranizarea documentarului „Suita Titan”

 

Ambele Suite Titan, cea muzicală precum și cea documentară, ne pun în contextul României comuniste, prin prezența unor evenimente emblematice, ca de exemplu vizita președintelui Nixon la București (2 august 1969). Documentarul nu neglijează importanța istorică a vremurilor evocate. Amestecul dintre gravitate și valoare afectivă trezește simpatie în fața pățaniilor și îmbie la retrăirea momentelor personale împreună cu naratorii. ”’Suita Titan’ nu este o poveste pe care o găsești în cărțile de istorie, filmul este o expresie foarte sinceră a unor oameni care au trăit experiența acelor vremuri.” (Medicine Madison, artistă, pentru Artevezi).

În documentarul Suita Titan, întâmplările sunt accentuate de sonoritățile muzicii și de cadre ale căror culori le reproduc pe cele ale produselor comercializate pe atunci. ” În tot ce era prin comerț, nu exista roșu. Nu erau decât culori incerte. Culorile [din documentar] au fost folosite și la grafica CD-ului” (Medicine Madison, artistă).

Documentarul trece prin filtrul muzicianului și al cercului său de apropiați și evenimentele la care fac aluzie titlurile pieselor. Piesa ”Nixon la Potcoava”, o amintire din copilărie, evocă oprirea coloanei oficiale în fața blocului numit Potcoava din cartierul Titan și coborârea președintelui Nixon din limuzină, la colțul parcului IOR; președinte de la care micul Mihai, împreună cu ceilalți copii cărora li se dăduseră stegulețe pentru a-l aclama, a primit ciocolată.

Mihai Iordache mărturisește că ”dacă cineva ascultă albumul pur și simplu, și n-a trăit în România sau nu e din generația mea, titlurile pot să sune destul de criptic. Într-un fel, filmul este și o cheie de lectură a albumului.”

Premiul Luis Bacalov, realizat de Anna Finelli la atelierul Annafietta din Ravenna (Italia) după o tehnică bizantină autentică, i-a fost acordat artistei Medicine Madison pentru acest documentar.

 

Premiul Luis Bacalov (mozaic de Annafietta din Ravenna), foto din arhiva lui Medicine Madison

 

Medicine Madison, cu premiul Luis Bacalov, în fața Cinematografului Astra din Bellaria, 2021, foto din arhiva lui Medicine Madison

 

O artistă interdisciplinară, Medicine Madison, realizatoarea documentarului Suita Titan, practică fotografia și pictura în paralel cu designul. Pasionată de muzica clasică, Medicine Madison si-a extins universul artistic și a început să studieze vioara clasică în 2016 la vârsta de 24 de ani. ”O parte importantă a modului în care eu sunt în stare să înțeleg muzicienii, unul dintre motivele principale pentru care pot să lucrez cu ei, e faptul că studiez vioara”, ne spune artista.

Pe când, după spusele ei, personalitatea lui Mihai Iordache se pretează mai bine la culori, artista preferă să rămână în tonuri de alb și negru cu fotografiile ei. ”Uneori folosesc culori, dar prefer culorile foarte rafinate, culori de pietre semiprețioase, care nu sunt stridente. Cea mai colorată zonă a activității mele sunt picturile. Iar eu… eu mă îmbrac doar în negru” (Medicine Madison, artistă).

Dacă nu ați avut ocazia să ajungeți la Bellaria Film Festival,  recomandăm o plimbare prin parcul IOR din cartierul Titan (București), imediat după vizionarea documentarului Suita Titan (chiar aici), cu albumul la maxim în căști.

Links :

http://www.bellariafilmfestival.org

https://www.iordache.ro

https://iordache.bandcamp.com/album/suita-titan

http://www.medicine-madison.net

https://www.fiverhouse.com

https://www.annafietta.it/?fbclid=IwAR2gKm2wfsRwHzI4NJzqzNElY6r9P0BRIrg8owdxOEcZpnmwp_LRXtD9Fz0