Muzeul Național de Artă al României anunță vernisajul expoziției itinerante Dissonance – Platform Germany #3, care va avea loc sâmbătă, 9 noiembrie, 2024, ora 18.00, la Parterul Galeriei Naționale. Expoziția este curatoriată de criticul de artă german Christoph Tannert și este realizată cu sprijinul Künstlerhaus Bethanien Berlin – în cadrul căreia a fost director artistic, mai bine de 30 ani.
„Dissonance – Platform Germany #3 reunește 75 de lucrări de artă contemporană în tehnici diverse realizate de 43 de artiști internaționali născuți după anul 1972, care trăiesc și lucrează în Germania. Punctul de plecare a fost în 2022 odată cu publicația Dissonance – Platform Germany, autori Christoph Tannert și Mark Gisbourne (DVC, Berlin, 2022), ce oferă o privire de ansamblu asupra diferitelor abordări și strategii artistice, cu precădere picturale, apărute în Germania în ultimele trei decenii.” Declară organizatorii Muzeului Național de Artă al României, în comunicatul de pe site.
Cercetând scena artei contemporane germane, cei doi autori ai studiului au spus cu ocazia lansării publicației, în 2022, că au descoperit o cultură vizuală plină de contraste, care variază de la formulări și teme din domeniul picturii, la dezvoltarea unui discurs pictural complex în care se regăsesc mai multe tipuri de direcții stilistice, de la figurativism și abstracționism la elemente de pop culture, social-media și tehnici din zona de publicitate. „(…)Artiștii au curajul unor opinii puternice, pun în lumină comori neștiute și scot la iveală valoarea neașteptată a realizărilor estetic atrăgătoare ale pluralismului programatic. O cercetare vitală a uneia dintre cele mai palpitante capitole din arta contemporană.” Relatează editorii în cadrul unui fragment în care se lansa publicația Dissonance pe site-ul Künstlerhaus Bethanien Berlin.
În cadrul expoziției de la MNAR, se pot vedea și lucrările a trei artiști români, care s-au instersectat cu scena culturală din Germania, doi dintre ei trăind și lucrând intens acolo: Hortensia Mi Kafchin (Berlin) și Sebastian Hosu (Leipzig), iar cel de-al treilea, Nicolae Comănescu, a lucrat în anul 2024, câteva luni ca bursier, la Künstlerhaus Bethanien Berlin; lăsând în urmă, expoziția A foggy morning walk.
„Ce m-a impresionat cel mai mult la Berlin a fost atmosfera culturală vibrantă și densă, plină de acceptare, cu prezențe din toată lumea (…).” Spune artistul Nicolae Comănescu pentru ArteVezi.
În cadrul expoziției de la MNAR, artistul ne va prezenta două lucrări din seria Scrap Metal Kaboom Orchestra.
În expoziție sunt incluse lucrări ale artiștilor: Aline Alagem / Emmanuel Bornstein / Söntke Campen / Nicolae Comănescu / Ivana de Vivanco / Annedore Dietze / Zohar Fraiman / Rao Fu / Falk Gernegroß / Oska Gutheil / Simone Haack / Roey Victoria Heifetz / Julius Hofmann / Franziska Holstein / Sebastian Hosu / Małgosia Jankowska / Hortensia Mi Kafchin / Aneta Kajzer / Kanta Kimura / Pia Krajewski / Clemens Krauss / Tegene Kunbi / Jeewi Lee / Inna Levinson / Katsuhiko Matsubara / Monika Michalko / Kazuki Nakahara / Irina Ojovan / Justine Otto / Grit Richter / Tanja Rochelmeyer / Dennis Rudolph / René Schoemakers / Sebastian Schrader / Gustav Sonntag / Aiko Tezuka / Ulrike Theusner / Christian Thoelke / Clemens Tremmel / Angelika J. Trojnarski / Ruprecht von Kaufmann / Paul Wesenberg / Sahar Zukerman.
Autoare: Elena Est