MARe/Muzeul de Artă Recentă anunță în premieră o expoziție retrospectivă, cu lucrări realizate de copii, în cadrul atelierelor educaționale organizate la muzeu. Expoziția celebrează patru ani de când MARe/Muzeul de Artă Recentă și-a deschis porțile publicului larg, atât adulților, cât și copiilor dornici să descopere arta contemporană.

MARe de Mic crește iubitori de artă, în primul rînd. Dacă un artist nu este iubitor de artă înainte de a fi artist, atunci poate să treacă prin frustrări irezolvabile. Noi construim această bază de bucurie, cunoaștere și familiaritate a iubitorului de artă. Talentul și munca ulterioară le pot dezvolta pe acestea în atuuri pentru un viitor artist, declară Erwin Kessler (istoric, curator și director MARe/ Muzeul de Artă Recntă).

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 27 octombrie, între orele 17:00 – 19:00, la etajul 3 al muzeului, într-unul din spațiile dedicate artei contemporane românești,  la adresa muzeului de pe Bd. Primăverii, nr. 15. Vizitatorii se vor putea bucura de surprizele dulci aduse de Ototo, parteneri ai muzeului în acest proiect.

Expoziția va fi deschisă publicului până pe 9 noiembrie și este dedicată atât copiilor cât și adulților:Adulții își pot descoperi copiii, în feluri profunde în care nu-i cunosc, chiar dacă le sînt părinți. Chiar și adulții care nu au copii pot descoperi copilăria și arta în expoziția aceasta”, declară Erwin Kessler (istoric de artă, curator și director MARe/Muzeul de Artă Recentă).

Expoziția cuprinde peste 50 de lucrări realizate în tehnici diverse: de la desen și pictură până la colaj și modelaj. Lucrările expuse reprezintă rezultatul unor tematici care dezbat diferite aspecte ale societății contemporane având la bază noțiuni de: spațialitate și perspectivă, memorie/rememorare, autenticitate și remake, tehnici și stiluri din istoria și teoria artei. 

 

Gimnasta Andreea Răducan înmânând premiul Mariei Volintiru ©Rareș Toma

 

Expoziția retrospectivă este o extindere a unui program educațional ambițios care a alcătuit din 2018 și până în prezent sesiuni de mentorat, expoziții dedicate copiilor (Hărți, Fabule și Basme din cadrul programului Înseninare, găzduită de Goethe-Institut București; Pictoria și Sculptoria, la parterul muzeului – mentor Regina Ionescu, în cadrul programului Fabrica de Sens cofinanțat de AFCN), cursuri pentru copii cu hipoacuzie (Imagini sonore), cursuri de fotografie (Arhifoto), de artă video (CineMARe) ș.a.

În prezent, organizatorii departamentului educațional Dep Art plănuiesc prezentarea colecției permanente, Diversitate stilistică, expusă la etajele 1 și 2 ale muzeului, prin ochii copiilor, în cadrul unor tururi ghidate de copii.       

Imagini sonore – Program sprijinit de AFCN pentru copiii cu hipoacuzie, mentor Elena Ghițoiu, @Rareș Toma

 

 

Atelierele MARe de Mic, Mentor Ana Lăzărescu, @MARe/ Muzeul de Artă Recentă

 

 

Atelierele MARe de Mic, Mentor Robert Manuel, @MARe/ Muzeul de Artă Recentă

 

 

Panotarea expoziției Sculptoria și Pictoria la parterul muzeului, Mentor Regina Ionescu ©MARe/Muzeul de Artă Recentă

 

Momentele petrecute împreună în cadrul atelierului sunt asemenea unor happeninguri – unice, imposibil de accesat în afara spațiului și timpului pe care îl creăm împreună. Felul în care interacționăm și reacționăm puși față în față cu arta și unii cu alții este ceea ce vom încerca să redăm în această expoziție. Totul este despre cum exprimăm vizual ceea ce simțim și spunem în cuvinte, rezultatele sunt spontane și surprinzătoare. Copiii ne inspiră de fiecare dată și vă invităm să vă lăsați și dumneavoastră inspirați de aceștia”, spun trainerii Ana Lăzărescu, Robert Manuel și Elena Ghițoiu).

 

Prin atelierele educaționale de la muzeu s-a creat totodată o comunitate iubitoare de artă. Dorim să îi celebrăm pe foarte-tinerii iubitori de artă prin această expoziție dedicată lor”, spune Antonia Iordache, curator MARe/Muzeul de Artă Recentă și coordonator al programelor educaționale MARe de Mic).

 

Despre MARe/Muzeul de Artă Recentă:

MARe/Muzeul de Artă Recentă, deschis din octombrie 2018, în București, pe bulevardul Primăverii nr. 15, este primul muzeu de artă privat construit în România în ultimii 100 de ani. Programul vizează arta contemporană românească, fiind totodată deschis spre scena artistică internațională, lucru vizibil în cele trei expoziții simultane pe care le prezintă în orice moment: colecția permanentă de artă românească, expoziția colectivă de artă românească și expoziția temporară a unui artist internațional prominent (până la această dată au fost Jeff Wall, Martin Creed, Thomas Ruff, Marcia Hafif, Gert&UweTobias, Heimo Zobernig, Gregor Schneider, Tino Sehgal, Hermann Nitsch, VALIE EXPORT, Matt Mullican, Thomas Demand, Arnulf Rainer și acum Stephan Balkenhol). 

Proiectele MARe au beneficiat de-a lungul timpului de susținerea Ministerului Culturii, AFCN, Expo Arte, Goethe-Institut București, Forumul Cultural Austriac, Italian Council, Terra Foundation for American Art etc., dar și de sponsori și de parteneri precum: UniCredit Bank, Volvo, MasterCard, Samsung, Cambridge School of Bucharest, Fundația Spandugino etc. Realizând între patru și șase expoziții temporare pe an, dar și cu un număr impresionant de evenimente punctuale, MARe/Muzeul de Artă Recentă a devenit în cei peste doi ani de la deschidere una dintre cele mai dinamice instituții culturale din București. 

Parteneri: 

UniCredit Bank, Cambridge School of Bucharest, GinArt Joc, Ototo