Motivația artiștilor de a găsi soluții pentru anti stagnare în vremuri pandemice este încurajată de cea a diverșilor operatori culturali în organizarea de expoziții. Fie că ne referim la reprezentanți ai sectorul independent sau la cei din sectorul instituționalizat, eforturile de a face artă par să devină rezultatul unor forțe stranii, care mobilizează sectorul cultural în timp de pandemie. Ba chiar, unele evenimente care se desfășoară simultan, poartă cu ele avantajul de a instrui gustul privitorilor pentru opțiune, pe un anumit filon. Și este necesară orientarea cât mai clară a consumatorului de artă către ceva anume, pentru că se vede: pandemia a anxiat sectorul cultural în toate direcțiile, așa cum o compoziție barocă tensionează privitorii în perspectiva ei complicată.
Chiar dacă oamenii de artă se află în căutare de finanțări sau puternic agățați de paradigma vieții care merge înainte, oricare ar fi motivul real, lumea artistică se află pe pilot automat. Iar una din maratonistele ei este curatoarea Ana Negoiță, care pe noi ne-a amețit cu o serie de expoziții organizate sistematic și uneori simultan, în anul 2021.
Prin intermediul parteneriatului instituțional dintre CESI și Centrul cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, Ana Negoiță a reușit să organizeze în anul 2021, împreună cu colectivul universitar, mai mult de 7 expoziții, toate realizate cu resurse financiare minime: “În baza acestui parteneriat, studenții sunt direct implicați în co-curatorierea, documentarea și panotarea unor expoziții; sau dacă ne referim la expoziții mai mici, le curatoriază chiar ei. (…) Anul acesta, Mogoșoia nu a avut niciun ban, zero pentru proiecte culturale. Toate expozițiile făcute în anul 2021 sunt pe cheltuiala artiștilor; la unele, CESI a acoperit producția expozițiilor cu materialele de promovare și acolo unde era nevoie, cu aparatură necesară.” (Ana Negoiță, curator)
Și printre cunoscători, nu mai este o noutate că una din expozițiile pe care Ana Negoiță le-a curatoriat la Palatelele Brâncuvenești a fost ținta presei de specialitate după ce a fost banată de către conducere pe motive ce țin strict de dogma religioasă. Expoziția a fost preluată “post mortem” de galeria Galateca pentru a o aduce mai aproape de publicul “laic”. Întrebată de ce a ales Camera de Artă a galeriei Galateca pentru resuscitarea unei expoziții cenzurate, Ana Negoiță a mărturisit pentru artevezi că: „(…) Atitudinea si manifestarea total abuzivă și cenzura nejustificată a conducerii Centrului Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului-Mogoșoia a făcut ca o parte din profesioniștii din mediul privat să se solidarizeze și să dorească să se implice în combaterea unor astfel de abuzuri care au loc în unele din instituțiile publice de cultură. Astfel, Galateca a fost soluția perfectă pentru a putea de fapt aduce publicul în contact direct cu expoziția. ” ( Ana Negoiță, Curator Time Rush. CENSORED)
O altă expoziție curatoriată de Ana Negoiță, Beyond Experimental, și care se desfășoară în prezent, în cele trei săli expoziționale ale Centrului Cultural Brâncovenesc, îl are ca protagonist pe artistul multidisciplinar, Alexandru Antik, care s-a remarcat în anii ‘70 printr-o serie de acțiuni performance și lucrări de tip video-instalație. Iar expoziția înglobează lucrări icon-ice din practica artistului. Una din lucrările semnate de Antik, care ne-a atras atenția în mod special, Control in Training, predomină sala Cuhniei din Palatele Brâncovenești. Instalația are la bază un performance celebru realizat de artist în anii ‘70 și dezbate statutul indirect, cât și prezența invizibilă a artistului dincolo de „paravanul” tehnologiei. Dacă în anii ’70, artistul se întreba cum poate să-și cultive creativitatea într-o lume în care tehnologia preia task-uri umanoide, ei bine, actuala lucrare are la bază alienarea și autoizolarea omului, într-o lume tehnologică.
“Beyond Experimental este un proiect artistic gândit pentru spațiile Centrului Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia, proiect care redă într-un sistem aproape caleidoscopic diferite etape din demersul artistic al lui Alexandru Antik. Proiectul grupează o serie de instalații cheie ale artistului care au fost restructurate pentru galeriile: Cuhnia, Foișor și Ghetărie. Astfel, fiecare așezare în situ s-a produs printr-un proces de resistematizare și reconfigurare a lucrărilor pentru a augmenta o simbioză cu locul generând un continuu efect de acomodare și contrast.” (Ana Negoiță / Curator Beyond Experimental)
Expoziția este deschisă publicului până la data de 31.10.2021 și valorofică 9 instalații cu structuri extrem de complexe și de variate.
Sper să mai prindem din mers niște expoziții ale Anei Negoiță, dacă nu vor fi prea multe în același timp. 🙂