Vernisajul expoziției „Locuri care lipsesc, Văcărești-Dudești”
ArTeVezi recomandă expoziția-studio: „Locuri care lipsesc, Văcărești-Dudești”. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri pe data de 1 august, pe Calea Griviței (64-66) începând cu orele 18:00.
Calea Văcărești descrisă de către Isac Peltz în romanul său cu același titlu, face parte astăzi, dintr-un proiect amplu prin care se încearcă reconfigurarea unei identități aproape uitate pe harta Bucureștiului actual. Expoziția-studio „Locuri care lipsesc, Văcărești-Dudești” este un document vizual completat de experimente sonore care întregesc narativitatea locului și drama începutului de secol XX, un peisaj al negustorilor și micilor meseriași evrei.
Expoziția este de fapt răspunsul unor întrebări și căutări de natură artistică și antropologică, cărora coordonatoarea proiectului, Voichița Horea încearcă să le dea o semnificație extinsă senzorial, alături de artisul multi-media Teodor Horea și de membrii Atelierului 21 din cadrul Colegiului Tehnic de Arhitectură din București.
În cadrul vernisajului va avea loc un performance care experimentează rescrierea romanului printr-un proces al inspirației stimulat de repertoriul vizual și sonor. Narativitatea coloanei sonore urmează calea scripcarului din lucrarea celebră semnată de artistul Marc Chagall.
Înainte de a fi un adăpost de locuri și locuitori, orașul este o lume cu un chip care lasă la vedere un trup lumesc și ascunde unul afectiv. (Voichița Horea/artist multidisciplinar/autoarea proiectului)
Simt sunetul orașului ca pe o împletitură de voci, o întrețesere de ecouri ale acestora, straturi-straturi, în perpetue reflecții și refracții din una în alta, care tind către o polifonie integră, dar care nu va atinge niciodată sincronul pentru că este în nesfârșită destrămare. ( Teodor Horea/artist multidisciplinar/ autorul coloanei sonore)