Full Of Lava, festivalul care aduce popul experimental în orașul Berna

Între 21 și 24 noiembrie, în Elveția, s-a desfășurat unul dintre cele mai relevante evenimente locale pentru muzica experimentală și de nișă.  Festivalul Full Of Lava a avut loc la Dampfzentrale, în orașul Berna.

Organizatorii afirmă pe site-ul oficial al festivalului că, poate pentru mulți, Full Of Lava nu sună deloc cunoscut, din 2008 și până în 2022, evenimentul desfășurându-se sub numele de Saint Ghetto – un joc de cuvinte, inspirat de cartierul francez Saint-Germain, cunoscut pentru efervescența artistică. În lumina contextului actual social și al celor mai recente direcții de activism, organizatorii au decis că ghetto are o încărcătură cu dublu tăiș; astfel, au ales pentru direcția festivalului cuvântul love, foarte sugestiv pentru ceea ce vor să promoveze – iubirea pentru muzică, în toată deplinătatea și diversitatea ei. Ceea ce atrage spre Full Of Lava este aparenta contradicție: festival de muzică experimentală pop. 

Organizatorii Full Of Lava aduc un binemeritat twist genului, majoritatea artiștilor sunt fie emergenți, fie icons ai scenei underground, iar o bună parte din ei sunt implicați și în mișcări sociale de unde și unele mesaje din muzica lor vizavi de societatea actuală. 

Ca în fiecare an, festivalul aduce la un loc mulți artiști experimentali. Câțiva dintre ei sunt Damsel Elysium, artistă din Marea Britanie care își ia predominant inspirația din natură, așa cum a mărturisit pentru Vogue în 2022: "Sunt atrasă de copacii și florile de pretutindeni; acum câțiva ani am descoperit că arborii pot vorbi la fel de clar și la fel de concis ca tine sau ca mine, pur și simplu trebuie ascultăm într-un mod diferit. Acum extind această idee pentru toate părțile naturii: apă, noroi, vânt, pietre. Munca mea este despre a înțelege acest limbaj și, de asemenea, de a mă înțelege pe mine și pe lumea din jurul meu, naturalul și ceea ce e creat de om. (...) Sunt fascinată de felul în care societățile antice interacționau cu pământul și vreau să explorez mai multă comunicare alternativă.” 

O altă prezență de remarcat este otay:onii. Pe lângă muzică, arista de origine chineză, stabilită acum atât în Shanghai cât și la New York este recunoscută și ca performance artist. Despre debutul ei în muzică din 2018 Sputnikmusic a spus că este: ”O lucrare inovatoare care a combinat muzica industrială, folkul tradițional chinezesc, glitch-ul și un minim de vibrații pop într-un vis halucinant de neliniște și suspans liminal”.

Ana Spânu

Previous
Previous

Ioana Rusu. Ce încape într-o valiză

Next
Next

Sebastian Hosu. Back into Blue Void