„TRICOLOR”, vernisaj și lansare de catalog la MARe/Muzeul de Artă Recentă
Joi, 13 decembrie 2018, ora 19:00, la sediul MARe/Muzeul de Artă Recentă, din bulevardul Primăverii 15, sector 1, București, va avea loc vernisajul expoziției „TRICOLOR”, în cadrul căreia se va lansa și catalogul omonim, bilingv (română, engleză) publicat la Editura Vellant.
Expoziția va fi instalată la nivelurile -1 și 3 (subsol și mansardă) ale muzeului și În deschidere va vorbi Erwin Kessler, curatorul expoziției.
În expoziție vor fi prezentate 30 de lucrări, realizate de 27 de artiști. Dintre acestea doar cinci lucrări fac parte din colecția MARe/Muzeul de Artă Recentă, celelalte 25 fiind împrumutate de la galerii, muzee, colecționari și chiar de la artiștii înșiși (este vorba despre patru galerii, cinci muzee din țară, șase colecționari și 13 artiști).
În catalogul TRICOLOR figurează 52 de lucrări, realizate de 44 de artiști (inclusiv lucrările și artiștii din expoziție). De asemenea, acesta cuprinde textul curatorului și un chestionar la care au răspuns 14 dintre artiștii din expoziție.
Pariul expoziției constă în a elibera Tricolorul de propria „fărâmițare” în sumedenia de ipostaze ale sale, tocmai prin „bifarea” lor consecvent istorică. Depășind cadrul temporal al Centenarului, recuperând „în viteză”, dar și în forță, tricolorul, încă din timpurile fondării României ca atare, expoziția și catalogul care o însoțește mizează pe faptul că mai ales în artă (sau poate că doar în artă!) Tricolorul se eliberează de propria încărcătură convențională, de zgura formalismului circumstanțial, se refuză atât fetișizării, cât și profanării, lăsându-se cu adevărat însușit, asimilat, indiferent dacă acest proces se împlinește în cheia blasfemiei și a repudierii sau a venerării și a crezului declarat. În artă, doar, Tricolorul redevine el însuși - trei culori primare, roșu, galben și albastru, pentru a-și regăsi integritatea ca semn și ca simbol.