Joar Nango Joar Nango în colaborare cu Lajos Gabor: 
The European Everything (2017 – în desfășurare)
Instalație și performance în jurul Castelului Huniade, Timișoara


27.08 – 31.08, între 11:00 – 18:00
Tur și prezentare: sâmbătă, 31.08, ora 18:00

 

Atunci când cultura nomadă face parte din procupările unui artist precum Joar Nango, tehnicile de supraviețuire indigene rămân o sursă de inspirație continuă. Dacă în anul 2017 a particpat la una dintre cele mai mari expozitii de artă Documenta nr.14 din Atena și Kassel: European Everything cu instalații și obiecte care au ca scop recuperararea unor tradiții și obiceiuri indigene Sami, în prezent, dezvoltă același subiect cu o serie de acțiuni premergătoare Bienalei Art Encounters din Timișoara.

Astăzi este ultima zi din cursul celor 5 zile în care artistul și arhitectul Joar Nango în colaborare cu fierarul orădean Lajos Gabor vor continua împreună să dezvolte proiectul “European Everything” într-un spațiu rezervat în incinta Castelului Huniade din Timișoara. Artiștii construiesc și reinventează obiecte casnice, bijuterii și sculpturi inspirate din tradițiile romilor și ale populației indigene Sámi, din nordul Scandinaviei. Gabor și Nango vor utiliza unelte manuale simple pentru a crea obiecte care au la bază materiale precum cuprul, coarne de ren, piele și scoarță de copac.

Evenimentul va culmina cu un tur de prezentare pentru public sâmbătă, 31.08. 2019 ora 18:00.

 
Joar Nango este unul dintre artiștii invitați la Bienala Art Encounters de anul acesta. 
Inspirat de tehnicile de supraviețuire, invențiile, ingeniozitatea și adaptabilitatea nomazilor, fie ei din Norvegia, Mongolia, România sau oriunde altundeva, Nango lucrează cu instalații adaptate contextului și publicații făcute de el însuși care explorează granițele dintre arhitectură, design și arte vizuale. Tematic vorbind, lucrările sale pornesc de la întrebări legate de identități indigene, deseori prin investigarea opozițiilor și a contradicțiilor din arhitectura contemporană. A lucrat în ultima vreme pe tema spațiului modern Sámi, cu ajutorul, printre altele, al unei serii de fanzine intitulate Sámi Huksendáidda: the FANzine, al proiectului de design numit Sámi Sheltersși al unui proiect mixt muzical/vestimentar intitulat Land & Language. Este, de asemenea, membru fondator al colectivului de arhitectură FFB, care propune instalații temporare în contexte urbane. Trăiește și lucrează în Tromsø, Norvegia.