Exhibition view, Tuba Merdeșe, courtesy to the artists and @TSMD

 

Asociația Arhitecțior Independenți din Ankara își deschide ușile cu un ciclu de expoziții, care mixează arhitectura și arta. Prima parte din saga arhitecturală ne invită să reflectăm la corp ca tematică centrală. De ce este spațiul nostru de existență o inspirație pentru artiștii contemporani? Zoom pe expoziția colectivă și pe reinterpretarea artiștilor din Ankara.

“Ne modelăm clădirile, iar apoi clădirile ne modelează,” spunea Winston Churchill in 1943. Arhitectura este zilnic prezentă în viețile noastre și ne influențează starea de spirit fără ca noi să îi dăm mare atenție. Le Corbusier gândea o utopie arhitecturală care  ne-ar fi putut permite sa trăim în armonie unii cu ceilalți. Am moștenit un ecou din Orașul Radiant al Marsiliei (blocuri), care a devenit un peisaj obișnuit în orașele române. Un peisaj pe care corpurile noastre îl parcurg zi de zi, fără ca noi să conștientizăm neapărat conexiunea dintre artă și arhitectură.
Moderniștii au încercat (și probabil au eșuat) să o stabilească, post-moderniștii au continuat și ei cu mișcarea fațadismului. Aceste experiențe estetice și istorice sunt încă o hrană, atât pentru artiștii contemporani, cât și pentru arhitecți.

 

Exhibition poster, courtesy to the artists and @TSMD

 

Expoziția „Arhictectură și… corp” organizată de Asociația Arhitecțior Independenți din Ankara se poziționează exact la interesecția dintre arhitectură, artă și noi. Turkish Association of Architects in Private Practice (Türk Serbest Mimarlar Derneği, TSMD) a fost fondată în 1987 în Ankara, cu scopul de a susține această meserie. Membrii ei sunt arhitecți independenți cu experiență internațională.

Reprezentant principal al arhitecților independenți în Turcia, asociația TSMD organizează regulat conferințe, seminarii, expoziții și forumuri. Ea decernează premiul de arhitectură TSMD Architecture Awards la fiecare doi ani; asociația având și o componentă educațională (TSMD Academy), prin care pune la dispoziție cursuri didactice pentru dezvoltarea proiectelor sau pentru înbunătățirea competențelor profesionale.

Interesele TSMD, extinse aici spre domeniul artistic, oferă o plajă generoasă pentru inițiative sculpturale, unde se reface raportul corpurilor noastre la un volum (în sens de operă tridimensională). Sculpturile și instalațiile sunt dispuse în spațiu, în așa fel încât, daca te plimbi printre ele, să-ți dai seama de jocul intenționat al dimensiunilor. Printr-un exercițiu de proiecție a gândirii, ghicim că sculptura din cărămizi de beton a lui Engin Sari nu reprezintă un cub alb, ci un bloc semi-abstract la dimensiuni reduse. Pentru o secundă, noi existăm la o scară exagerat de mare în fața blocului foarte mic. În aceeași optică, sculptura din fier a arhitectului Deniz Baykan mimează o construcție, prin sugerarea grafică a contururilor ei.

 

Engin Sari, Age of Information, exhibition view, 2021, courtesy to the artists and TSMD

 

Expoziția  traversează diferite problematici, așa cum este reprezentarea schematică sau abstractă, a corpului într-un spațiu arhitectural. În operele expuse, corpurile  sunt  pe alocuri mici. Ele parcurg spații enorme pe hârtie, în opera lui Tuba Merdeșe. Însă coruprile pot fi și extrem de mari, shematice, în spațiul fizic. În instalația Pieta a lui Murat Atabek, este inspirată din ultra cunoscuta sculptură a lui Michelangelo. Mimate de bucăți de lemn masiv, „corpurile” care o compun se găsesc reduse la linii în spațiu, iar gestul inițial religios de a purta, devine un factor practic.

„Corpul uman se transformă în corp inert, susținerea unui individ de către altul este regândită ca o manieră pe care o au lemnele de a se susține unele pe altele”, ne spune artistul, a cărui gândire s-a construit mai mult, după ce și-a petrecut un an la Școala Națională de Arte din Bourges (Franța).

 

Murat Atabek, Pieta, exhibition view, 2021, courtesy to the artists and @TSMD

 

Michelangelo, Pieta, marble, 1499

Expoziția ne arată un panel de opere care, la limita abstractului, se folosesc de materiale brute (lemn, metal, ciment), în rezonanță cu cele de construcție. Ele par să se inspire din vocabularul geometric al planurilor de arhitect, forme simple și grafice. In această primă ediție, publicul intră probabil într-un orășel în miniatură, făcut din construcții atipice.

Oare ce se va mai întâmpla și în următoarele episoade?

 

Deniz Baikan,view of exhibition, courtesy to the artists and @TSMD

 

Architexture and… body” exhibition view, 2021, courtesy to the artists and @TSMD

 

Architexture and… body” exhibition view, 2021, courtesy to the artists and @TSMD)

 

The association and artist websites :
www.tsmd.org.tr
https://eceakayy.wixsite.com/eceakay
http://www.turkishculture.org/whoiswho/visual-arts/sculptor/tanzer-arig-1516.htm
https://www.behance.net/muratatabek
http://baykanmimarlik.com.tr/About/Index
http://tanselceber.blogspot.com/
https://www.tubamerdese.com/horizo
https://www.instagram.com/tsmd_mm/?hl=fr
https://www.facebook.com/turksmd/

 

 

Vizual artist & redactor de știri externe: Absolventă a Școlii Naționale Superioare de Artă din Bourges, în prezent, colaborez cu Artevezi la rubrica Satelit 01001, unde gândesc articole pe teme sociale și artistice, cu noutățile din spațiul balcanic și european. Consider că practicile artistice fac parte din societatea actuală indiferent de țară.