Ştim cu toţii că moartea este un eveniment cu care nu putem negocia. Ea este un dat asupra existenţei umane şi nu tolerează viaţa chiar dacă aceasta din urmă învaţă să-i accepte capriciile. De aceea se vorbeşte despre moarte ca despre un fenomen natural, existent deja în legea firii umane, ca un element programat în subconştientul nostru.

Moartea este un subiect în jurul căruia filosofii încearcă să-i explice sensul, artiştii să o metamorfozeze şi medicii să o resusciteze. Condiţia umană ca parte a finitudinii ia amploare într-o serie de expoziţii care urmează să fie organizate în cadrul proiectului ACOFIN (Artă. Consum. Finitudine). Una dintre expoziţii este cea pe care am vizitat-o la galeria Victoria Art Center.

Ce legătură expoziţia cu subiectul morţii? Răspunsul la întrebare îl aflaţi de la ACOFIN. Ideea proiectului este să arate că prin artă şi cultură omul devine înţelept în faţa morţii şi nu se lasă bulversat de gândirea consumeristă a societăţii de azi. Omul devine propriul lui înţelept capabil să-şi asume eroic evenimentul morţii şi asta numai dacă accede la cunoaştere.  Am văzut moartea exprimată în diferite domenii artistice: fotografie, pictura, instalaţie şi print pe pânză.

Erau de neocolit mormintele fotografiate ale compatrioţilor noştri expatriaţi în timpul comunismului: Constantin Brâncuşi, Emil Cioran şi Mircea Eliade… Statul român cere repatrierea acestor titani acum. Voi ce părere aveţi?

Elena Ghițoiu

DSCN7308DSCN7303