François Bérardino în fața lucrărilor din expoziția BMC (Bansky Modest Collection), la Libourne.

 

Expoziția itinerantă B.M.C (Bansky Modest Collection) face un popas la Libourne (Gironde) începând cu 29 aprilie până pe 14 mai 2023. Expoziția își propune să dezvăluie vizitatorilor universul anarhic, dezorganizat și antimilitarist al artistului britanic. 260 de lucrări ale artistului militant incluzând matrițe, serigrafii, coperte de discuri, afișe, autocolante și fotografii au fost panotate în uriașul hangar, sub tavanul înalt din schele de lemn.

François Berardino, sau Beru – așa cum mai este cunoscut – a adunat aceste piese timp de 17 ani. Ele au fost deja prezentate în alte cinci orașe din Franța. În 2007, comediantul din Paris a întâlnit un artist cu ocazia unui festival, la Londra. Acesta l-a invitat în atelierul său și i-a oferit două desene. Câteva luni mai târziu, Francois Berardino a consultat o carte și a realizat că este vorba despre Bansky. „Am început să caut tot ce avea legătură cu artistul”, spune acesta. „Dar nu achiziționez decât acele lucrări care au o poveste, care prezintă parcursul uman al celui care acționează în favoarea celor mai dezavantajați, victimelor de război, migranților care pleacă în bărci improvizate în căutarea unei vieți mai bune”.

 

O colecție accesibilă

„Această expoziție respectă în totalitate spiritul lui Bansky, accesul este gratuit, iar lucrările nu sunt puse la vânzare. Scopul său este acela de a ne face să regândim probleme legate de ecologie, război și societatea de consum, ne asigură Franois Berardino”.

Printre lucrările expuse, regăsim și una care condamnă războiul din Ucraina, unde este reprezentat un copil în kimono care pune un om la pământ, acesta purtând un echipament de judo (unul dintre sporturile preferate ale lui Vladimir Putin), un covoraș inscripționat cu  Welcome și cusut cu o vestă de salvarea unui migrnt naufragiat sau chiar imagini din Walled off Hotel, hotelul de 3 stele finanțat de Bansky la Bethleem, în 2017, cu vedere la zidul de separare israelian.

După Libourne, expoziția va putea fi vizitată în luna iunie, la Brest (Finistere).

 

Bogdan Afrasinei/ Traducător & Moderator de știri internaționale ArteVezi. În 2016, Bogdan a obținut certificatul de traducător autorizat și până în prezent a colaborat cu multe instituții și agenții publice. De mic a avut norocul să fie ghidat spiritual prin lumea artei de către bunicul său – istoric și critic de artă român. În prezent, Bogdan moderează știri internaționale și traduce articole din franceză, engleză și spaniolă pentru rubrica Satelit 01001. (instagram)