Joi, 13 decembrie 2018, ora 19:00, la sediul MARe/Muzeul de Artă Recentă, din bulevardul Primăverii 15, sector 1, București, va avea loc vernisajul expoziției „TRICOLOR”, în cadrul căreia se va lansa și catalogul omonim, bilingv (română, engleză) publicat la Editura Vellant.

Expoziția va fi instalată la nivelurile -1 și 3 (subsol și mansardă) ale muzeului.

La deschidere va vorbi Erwin KESSLER, curatorul expoziției.

Coordonator de proiect: Antonia IORDACHE, curator asistent la MARe/Muzeul de Artă Recentă.

 

Informații pe scurt:

În expoziție vor fi prezentate 30 de lucrări, realizate de 27 de artiști. Dintre acestea doar cinci lucrări fac parte din colecția MARe/Muzeul de Artă Recentă, celelalte 25 fiind împrumutate de la galerii, muzee, colecționari și chiar de la artiștii înșiși (este vorba despre patru galerii, cinci muzee din țară, șase colecționari și 13 artiști).

În catalogul TRICOLOR figurează 52 de lucrări, realizate de 44 de artiști (inclusiv lucrările și artiștii din expoziție). De asemenea, acesta cuprinde textul curatorului și un chestionar la care au răspuns 14 dintre artiștii din expoziție.

Cea mai veche lucrare e din 1866 (Gheorghe Tattarescu, România descătușată), iar printre cele mai recente se află lucrarea din 2015 a lui Daniel Djamo (Who’s afraid of Blue, Yellow and Red). Strict tehnic vorbind, cea mai nouă lucrare este din Body-Paintings de Radu Comșa (2017).

Artiștii prezentați în expoziție (în ordine alfabetică): Ana Bănică, Ion Bârlădeanu, Horia Bernea, Victor Brauner, Marcel Bunea, Aurel Cojan, Radu Comșa, Daniel Djamo, Ingo Glass, Teodor Graur, Róbert Köteles, Lőrinc Borsos, Victor Man, Florin Mitroi, Gili Mocanu, Paul Neagu, Mihai Olos, Christian Paraschiv, Ștefan Sevastre, Daniel Spoerri, Dorian Szasz, Carol Popp de Szathmary, Tara von Neudorf, Gheorghe Tattarescu, Roman Tolici, Ștefan Triffa, Ion Țuculescu.

Prezentare

Expoziția „Tricolor” își propune ca prin cele 30 de lucrări realizate de 27 de artiști să cartografieze și să indexeze, incomplet, dar coerent, o sumă cât mai mare de ipostazieri ale Tricolorului în lucrări de artă, în obiecte și-n fotografii, de la final de secol 19 și până în prezent. Pornind de la Gheorghe Tattarescu (România descătușată, 1866) până la Daniel Djamo (Who’s afraid of Blue, Yellow and Red, 2015), și de la imagini ale Steagului Principatelor Române Unite în vremea Domnitorului Carol I, (cca. 1866), până la imagini de la protestele din 10 august 2018, „Tricolor” va prezenta atât în cadrul expoziției, cât și în catalogul omonim rezultatele acestei investigații făcută la modul ludic, dar și serios. Catalogul, care este mult mai exhaustiv, prezintă 52 de lucrări realizate de 44 de artiști, inclusiv lucrările din expoziție.

Pariul expoziției constă în a elibera Tricolorul de propria „fărâmițare” în sumedenia de ipostaze ale sale, tocmai prin „bifarea” lor consecvent istorică. Depășind cadrul temporal al Centenarului, recuperând „în viteză”, dar și în forță, tricolorul, încă din timpurile fondării României ca atare, expoziția și catalogul care o însoțește mizează pe faptul că mai ales în artă (sau poate că doar în artă!) Tricolorul se eliberează de propria încărcătură convențională, de zgura formalismului circumstanțial, se refuză atât fetișizării, cât și profanării, lăsându-se cu adevărat însușit, asimilat, indiferent dacă acest proces se împlinește în cheia blasfemiei și a repudierii sau a venerării și a crezului declarat. În artă, doar, Tricolorul redevine el însuși – trei culori primare, roșu, galben și albastru, pentru a-și regăsi integritatea ca semn și ca simbol.

La MARe/Muzeul de Artă Recentă, TRICOLORUL nu va fi „arborat”, ci abordat, nu va fi revendicat, ci prezentat. Pe scurt, va (re)deveni unul dintre noi. Din 13 decembrie, ora 19.00.